Így fogadhatják a vendégeket a spanyol éttermek a járvány után - kép

étterem koronavírus Spanyolország
Manuel Gil (L), owner of the LLenatubar company, makes a mock toast at a table with methacrylate partition walls built and installed by his company in a small restaurant in Leganes near Madrid on April 23, 2020. - Shops, bars, restaurants and other businesses considered nonessential remain closed in Spain amid a national lockdown to fight the spread of the coronavirus. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár egyelőre még nem tudni, mikor nyithatnak ki újra a koronavírus-járvány miatt bezárt éttermek Spanyolországban, a tulajdonosok már óvintézkedésekkel készülnek a folytatásra.
Vágólapra másolva!

A pincér maszkban és gumikesztyűben köszönti a vendéget a bejáratnál, majd a testhőmérséklet ellenőrzése után - legalább két méterre a többi vendégtől - az asztalához kíséri, ahol plexilapok választják el egymástól az embereket. Így nézhet ki, ha valaki a koronavírus-járvány elmúltával egy étteremben szeretné tölteni az estét Spanyolországban anélkül, hogy félnie kellene a fertőzéstől. A hivatalos dátum még nem született meg az éttermek újranyitásáról, de

több tulajdonos már gőzerővel készül a járvány utáni üzletre.

A Madrid melletti Leganés egyik vendéglátóhelye például már felszerelte azokat a plexilapokat, amelyekkel az asztaloknál ülő embereket választja el. Ez hasonló anyagból készül, mint amilyet a szupermarketekben használnak a dolgozók és a vevők megvédésére.

Így néz ki majd a koccintás plexilapon keresztül Forrás: AFP/Javier Soriano

Az új védőfelszerelések és eljárások akár példaként szolgálhatnak más éttermek számára is, amelyek szeretnének biztonságos környezetet kínálni vendégeiknek.

Kérdés, hogy mennyien engedhetnek meg maguknak egy ilyen beruházást,

amikor már is sok étterem komoly anyagi gondokkal küzd a kieső forgalom miatt. A The Local cikke szerint egy asztal felszerelése 600-700 euró (215-250 ezer forint).

Hőkamerával mérik majd a belépő vendégek testhőmérsékletét Forrás: AFP/Javier Soriano

Ráadásul a nagyobb távolságtartás miatt az éttermek valószínűleg kevesebb vendéget fogadhatnak majd egyszerre az újranyitás után. A madridi hatóságok épp ezért fontolgatnak most olyan javaslatokat, amelyek

lehetővé teszik a kültéri teraszok területének növelését.

Spanyolországban eddig 229 422-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal a hivatalos statisztikák szerint, és 23 521 ember halt bele a betegségbe.