Újra megnyitott az Őrség különleges helye

2020.05.08. 09:34

Újra megnyitott Szalafőn az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, de a látogatóknak szigorú óvintézkedéseket kell betartaniuk - közölte az MTI-vel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága.

A legfontosabb korlátozás, hogy a szabadtéri látnivalókban is bővelkedő létesítményt a 65 év felettiek továbbra sem látogathatják. A vendégeknek az egy háztartásban élők kivételével ügyelniük kell az egymástól legalább másfél métereses védőtávolság betartására és fokozottan be kell tartaniuk a higiéniás előírásokat is. Az igazgatóság kérése, hogy a látogatók a jegyvásárlásnál lehetőleg kerüljék a készpénz használatát, inkább vegyék igénybe az online jegyvásárlást vagy bankkártyával fizessenek, zárt térben a pénztáraknál és mosdókban használjanak szájmaszkot.

A Vas megyei Szalafő talán az Őrség legtöbb népi értékét őrző és bemutató települése. Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki házaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, melyeket "szereknek" neveztek.

A skanzen látképeForrás: Wikipedia/Sudika

Ennek a több évszázados hagyománynak a bemutatására jött létre a szalafői Pityerszeren a három házcsoportból és portából álló Őrségi Népi Műemlékegyüttes, amely az épületeken kívül szemléletesen mutatja be egykori lakóinak életmódját és kulturális értékeit.

Az Őrségi Nemzeti Park egyéb bemutatóhelyei egyelőre zárva vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK