Tatabánya és Tata között vezet az év kerékpárútja - képek

2020.05.11. 14:00

A Tatabánya és Tata közötti Által-ér mentén halad az a kerékpárút, amely megnyerte az idén első alkalommal meghirdetett szavazást. A közel 7 km-es szakaszt a természeti szépsége mellett az út minősége miatt is sokan kedvelik.

Idén első alkalommal hirdette meg a pályázatot a Közlekedési Kultúra Napja programsorozat keretében a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub. A szervezők a lakosság által beküldött magyarországi kerékpárutakról készült fotókat bocsátották szavazásra, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban. A pályázat emellett a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívja a figyelmet. Népszerűsítésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is szerepet vállalt, illetve vállalta a kihirdetés után a nyertes kerékpárút turisztikai célú ismertetését.

Az év kerékpárútja Tata és Tatabánya között vezetForrás: AOFK

A Közlekedési Kultúra Napja Facebook-oldalán folyó szavazás során 5417 kedvelés érkezett a 11 beküldött kerékpárútra. Az ország 7 megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Tatabánya-Tata szakasz lett a nyertes 1406 kedveléssel. A győztest követi 1162 szavazattal a Pálháza-Bózsva és 1135 szavazattal a Füzérkomlós-Füzér kerékpárutak.

Az év kerékpárútja Tata Tatabánya között vezetForrás: AOFK

A két város között futó kerékpárutat 2013-ban adták át. A 6,8 km-es szakaszon az autóforgalomtól elválasztva jó minőségű aszfalton lehet tekerni; ezért és természeti szépsége miatt kedvelik különösen a kerékpáron túrázók. Az útvonal a Duna vonalát követő EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút része. A szabadidősport mellett sokan közlekednek rajta munkába, iskolába menet is.

Az év kerékpárútja Tata Tatabánya között vezetForrás: AOFK

Tatabányáról indulva az Által-ér mentén haladó út során kiépített kerékpáros pihenőhelyen lehet megállni. Az útvonal mellett található a 400 ezer éves régészeti lelőhely, ahonnan az ismert heidelbergi típusú ember, „Samu" származik. Tatára érve kellemes kikapcsolódást biztosít a tatai vár, illetve a Tatai Vadlúd Sokadalomnak helyet adó Öreg-tó. Az útvonal hossza és kiépítettsége miatt családoknak egy napos kirándulásra ajánlott. Aki bevállal további 10 km tekerést – szintén jó minőségű kerékpárúton – Dunaalmás magasságában eljuthat egészen a Dunáig.

A beküldött pályázatok rangsora (kedvelések száma)

 1. Tatabánya-Tata (1406)
 2. Pálháza-Bózsva (1162)
 3. Füzérkomlós-Füzér (1135)
 4. Balatonalmádi-Szentkirályszabadja (414)
 5. Lenti-Máhomfalva (263)
 6. Köröstarcsa-Mezőberény (245)
 7. Balatonfüred (188)
 8. Veszprém-Szabadságpuszta (184)
 9. Zebegény-Nagymaros (162)
 10. Szentendre (131)
 11. Sárvár-Bögöt (127)