A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) a koronavírus-járvány miatt áprilisban arra kényszerült, hogy a személyhajózási szezon hagyományos húsvéti indítását elhalassza, most azonban a társaság bejelentette, hogy május 30-án elindítja első menetrendi és sétahajójáratait.

A 174. hajózási szezon kezdetével a kompszolgáltatás mellett már a kiemelt menetrendi és sétahajó járatok is elérhetővé válnak a Balatonon május 30-tól. A BAHART, alkalmazkodva a kormányzati rendelkezésekhez, kéthetes periódusokban hirdeti meg személyhajózási menetrendjét. A társaság folyamatosan nyomon követi majd az utasforgalom alakulását, és szükség szerint rugalmasan módosít a meghirdetett menetrenden és kapacitásokon.

Az adott napi aktuális járatindulási időpontok a Társaság hivatalos honlapján (www.bahart.hu) mindig elérhetők lesznek. Az utasok tájékoztatására a BAHART Ügyfélközpont (+36 84 30 050) is rendelkezésre áll.

A települések között közlekedő menetrendi hajózás a szezonindulás első két hetének minden napján a négy legforgalmasabb útvonalon lesz elérhető az utazóközönség számára. Ezek a Balaton két partját összekötő, kiránduló járatok napi négy alkalommal közlekednek majd Siófok-Balatonfüred-Tihany, Balatonboglár-Révfülöp és Fonyód-Badacsony útvonalakon, valamint napi három alkalommal Balatonmáriafürdő és Balatongyörök települések között.

Képünk illusztrációForrás: BAHART/Stadler Lstvan

A pünkösdi szezonindító hétvégétől sétahajó járatokat is indít a BAHART, összesen 9 kikötőből. Már az első két hét minden napján indul sétahajó Siófokról, Balatonfüredről, valamint Keszthelyről. A hétvégi napokon pedig további hat kikötőből - Badacsonyból, Balatonboglárról, Balatongyörökről, Balatonlelléről, Balatonmáriafürdőről, valamit Révfülöpről - is elérhető lesz az egyórás sétahajózás.

A kialakult járványügyi helyzethez alkalmazkodva a BAHART visszavonásig az alábbi átmeneti utazási feltételekkel biztosítja a személyhajózási szolgáltatásait:

  • A hajók zárt utastereiben egyelőre kötelező a szájmaszk (vagy azt helyettesítő, arcot eltakaró kendő, sál) viselése. Ezekről mindenki előzetesen maga gondoskodjon, mivel szájmaszkot a pénztárakban nem árusítanak. A hajók nyitott fedélzeti részein a szájmaszk viselése ajánlott.
  • A Társaság felhívja utasai figyelmét, hogy az egymástól számított, rendeletben előírt 1,5 méteres távolságot a kikötőben, a pénztáraknál és a hajók fedélzetén is – az egy háztartásban élők kivételével – tartsák be.
  • A hajókon szállítható utasok számát a maximális befogadóképességhez képest átmenetileg csökkentik, emiatt a jegyek minden hajójáratra csak korlátozott számban lesznek válthatók. Azért, hogy a legtöbb hajózni vágyó utast a fedélzetre tudjanak engedni, a társaság a nagyobb befogadó képességű hajóit állítja forgalomba.
  • A megváltott menetjegyek kizárólag a jegyen szereplő, adott időpontra szóló utazásnál használhatók majd fel, ugyanazon útvonalon korábbi vagy későbbi járatra nem érvényesek. Erre a korlátozott befogadóképesség miatt van szükség, hogy a szállítandó utasok száma előre tervezhető legyen.
  • A BAHART felhívja utasai figyelmét, hogy a települések között közlekedő menetrendi járatokra a retúrjegyek vásárlását részesítsék előnyben, az ismételt pénztári sorban állás elkerülése végett.
  • Mint sok más szolgáltatás esetében, a BAHART is kéri utasai együttműködését, hogy mellőzzék a készpénzben történő fizetést, a jegyek megváltásakor használják (érintős) bankkártyájukat.
  • Az utazással összefüggésbe hozható esetleges megbetegedésekért a BAHART felelősséget nem vállal.

A társaság újításként valamennyi hajóján tájékoztató plakátot helyez el az adott hajó bemutatásáról. A plakátokon szereplő ún. QR-kód mobiltelefonnal történő beolvasásával az utasok akár útközben, akár a későbbiekben is meghallgathatják a hajók történetét a BAHART honlapját felkeresve. A hajókról szóló érdekességek mellett a balatoni településekről és azok látnivalóiról is hallhatnak majd tájékoztatókat a hajók fedélzetén az utazás során. A hajók többségre kihelyezett TV készülékek, kijelzők segítségével pedig megnézhetik az egyes balatoni települések bemutatkozó filmjeit, valamint a BAHART imázsfilmjeit is.

Képünk illusztrációForrás: BAHART

Az idei szezon első hétvégéjét akcióval indítja a BAHART. Május 31-én gyereknap alkalmából a társaság meglepetéssel kedveskedik minden hajóra felszálló gyermeknek, ugyanis a megvásárolt Playmobil gyerekjegyek mellé még egy ajándék Playmobil figurát kapnak a gyerekek. A jegypénztárakban továbbra is megvásárolható a BAHART kártya több típusa, mely minden személyhajózási és kompszolgáltatásra jelentős kedvezményt biztosít a jegyek kiváltásakor.