Az egyik legkisebb megye, de tele van látnivalókkal

Nógrád megye
A szandai lejtők
Vágólapra másolva!
Nógrád megye számos felfedeznivalót rejt a vadregényes tájak kedvelőinek. A Cserhátban vagy a Börzsöny lábánál tett kalandozásaink során mindig sok meglepő és érdekes élménnyel gazdagodtunk. De vétek lenne kihagyni a már klasszikusnak számító Hollókő vagy az apró falvak felkeresését is. Szubjektív ajánló következik arról, mit érdemes csinálni az ország második legkisebb, de az egyik legszebb megyéjében.
Vágólapra másolva!

Ha Nógrád, akkor túrázás. Szerencsére az Országos Kéktúra viszonylag hosszú szakaszon szeli keresztbe a megyét:

Becskétől Mátraverebélyig mintegy 142 túrakilométeren keresztül gyűjthetjük a pecséteket,

és élvezhetjük a változatos tájat. Erdők, mezők, dimbes-dombos részletek váltogatják egymást, a növényzet pedig a legtöbb helyen sűrű és burjánzó.

Kilátás a Kéktúra egy szakaszáról Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A túraútvonalak felvezetnek a nógrádi hegyekbe, amelyek ugyan nem túl magasak (400-500 méteresek), de általában viszonylag meredekek. A völgyek elszórt falvakat rejtenek, a kilátás pedig a legtöbb helyről mesés (például Szanda várának romjai közül).

A szandai lejtők Forrás: Pénzes Géza

A Kéktúrán végighaladni jó pár napos elfoglaltságot ad, de mint az országban mindenhol, itt is túraútvonalak tömkelege közül lehet választani, ha épp másfele támad kedvünk kalandozni. Érdemes lehet például Bér zsákfalvának környékére ellátogatni, ahol az Andezit hotel rádiómúzeuma mellett,

a falu határában egy igazi kuriózum található:

a béri Nagy-hegy oldalában lefutó andezitoszlopok, amely világviszonylatban is ritka képződménynek számítanak.

Andezitoszlopok a Nagy-hegyen Forrás: Wikipedia/Fügedi Ubul

A megye északi országhatárfolyójának a partján találhatóak az ipolytarnóci ősmaradványok, amely egy ősvilági Pompej.

A természetvédelmi területen egy vulkáni katasztrófa során alátemetett állat- és növénymaradványokat csodálhatunk meg,

valamint egy lombkorona-tanösvény is várja az erre barangolókat. Itt írtunk korábban róla beszámolót.

De más látnivaló is akad a térségben, például a nógrádszakáli Páris patak szurdokvölgye, amelyet palóc Grand Canyonnak is szoktak nevezni. A 15-20 méter magas keskeny szurdok végigjárása mindenkinek teljesíthető, és a névadó patak sem tarthat vissza, mert a képződmény az év nagy részében teljesen száraz lábbal bejárható.

Apró falvak barátságos emberekkel

Nógrád egyik legismertebb látnivalója – nem is méltatlanul – Hollókő falva. A világörökség részét képző ófaluban élmény a séta, a vásárlás, a felfedezés, de akár szállást is foglalhatunk, ha erre járunk. Sok más nógrádi falu is mesebeli képet nyújt a hegyek közé ékelve.

A hollókői vár Forrás: Pénzes Géza

Mint a legtöbb vidéki, eldugott helyen, a vendéglátás errefelé is nagyon barátságos – Terényben például egy csodás csipkemúzeumot (Hunnia csipkemúzeum) nyitottak meg csak a mi kedvünkért, de általában máshol is kedvesek és segítőkészek a helyiek.

A legtöbb faluban láthatóak még a palóc építészet stílusát követő házak, akár romosan, akár felújítva.

Bár az Ipoly a megye legfőbb folyója, ott legnagyobb részében nem alkalmas evezésre a bedőlt fák és az esetleg alacsony vízállás miatt. Érdemes viszont egy nagy sétát tenni a folyó partján, hiszen szabályozása után is az egyik legszebb folyónk maradt, természetes környezetével és élővilágával (az Ipolyról itt írtunk korábban).

A horgászat szerelmesei itt sok helyen hódolhatnak szenvedélyüknek,

de a folyó partján töltött délután a csendes élmények rajongóinak is igazi feltöltődés.

A hugyai határátkelő híd romja az Ipolyon Forrás: Pénzes Géza

A megyében a kerékpározás szerelmesei is megtalálhatják a számításukat, hiszen több napos bringatúrákat lehet összeállítani.

Bár kevés kerékpárút van kiépítve, az alacsonyabb rendű utakon szép távokat lehet bejárni.

Az út minősége nem mindenhol tökéletes, a bringázás közben pedig sok a szintemelkedés, így a túra megtervezésénél érdemes ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

A Börzsöny nógrádi része szép erdőket rejt Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Nógrád megye tájai nagyon szerethetők, ha az ember nem rest némi kalandra. A tömegközlekedés például nem mindig zökkenőmentes, sokszor kevés az indított járat. Cserébe viszont élvezhetjük a retróvonatozás élményét a régi, piros BZMOT kocsikban, amelyek a legtöbb vonalon páratlanul szép és vadregényes tájon szállítják utasaikat.