Elindult a nyári idény a horvát tengerparton

Horvát strandok
Zlatni Rat, Brač
Vágólapra másolva!
A hétvégén elindult a nyári idegenforgalmi idény a horvát tengerparton, a hétvégén 133 hotel és 65 kemping is megnyitott - közölte a Horvát Turisztikai Egyesület.
Vágólapra másolva!

Horvátország a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot,

két hete pedig a határait is újranyitotta:

beléphetnek mindazok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okból utaznak az országba.

Az egyik legszebb strand Horvátországban a Zlatni Rat Brač szigetén Forrás: AFP/hemis.fr/GARDEL Bertrand

A turistáknak a beutazáshoz mindössze a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatniuk a határon, ahol felveszik az adataikat is. Május 27-ig elkészül az a mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását. Az alkalmazás használata önkéntes alapon történik.

Jelenleg közel 22 ezer turista tartózkodik az országban, akiknek a fele az elmúlt napokban érkezett az országba.

A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban nem nőtt, 2244 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember halt meg a Covid-19 betegség következtében. A járvány eddigi halálos áldozatainak száma ezzel elérte a 100-at.

A szomszédos Szlovéniában a válságkabinet közlése szerint vasárnap eggyel, 1469-re nőtt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 107 maradt.

A válságstáb további enyhítéseket is bejelentett: május 27-től engedélyezik zárt térben a 100 fős, nyitott térben pedig a 300 fős tömeges rendezvényeket. Május 30-tól pedig már szabadtéri sportversenyeket is lehet rendezni az országban, egyelőre azonban nézők nélkül.