Görögország újraindította a komp- és légi járatokat a szigeteire

Görögország komp koronavírus
Egy utas testhőmérsékletét ellenőrzik a pireuszi kikötőben
Vágólapra másolva!
Görögország a koronavírus-járvány elleni két hónapos küzdelem után újraindította a menetrend szerinti komp- és légi közlekedést a szigetein hétfőn. Megnyitottak a kávézók és éttermek is.
Vágólapra másolva!

A megbetegedéseket tükröző számok alapján a kormány úgy ítélte meg, sikeresen megfékezték a járvány terjedését a görög szigeteken, így három héttel hamarabb bejelentette a turistaszezon kezdetét. Az újraindítás első lépésében azonban a kompközlekedést a normális járatsűrűség felére korlátozták, és

továbbra sem engedélyezték a Görögország és a járványtól jobban sújtott Olaszország közötti járatokat.

A kompjáratokon és az éttermekben a távolságtartás szabályainak betartása kötelező: az éttermek és szórakozóhelyek az asztalaik felét használhatják, és minden asztalnál legfeljebb 6 vendég ülhet.

Egy utas testhőmérsékletét ellenőrzik a pireuszi kikötőben Forrás: NurPhoto via AFP/Panayotis Tzamaros/NurPhoto/Panayotis Tzamaros

A kormány azt is bejelentette, hogy a nyár kezdetéig teljesen újra szeretnék nyitni az országot. Május végén teszik közzé azon országok listáját, amelyek állampolgárai kéthetes hatósági karantén és koronavírus-tesztelés nélkül is ellátogathatnak Görögországba.

Az idegenforgalom a görög gazdaság létfontosságú eleme, a bruttó összterméknek (GDP) több mint 10 százalékát teszi ki. A kormány adatai szerint több mint 34 millió látogató utazott Görögországba tavaly, akik összesen 18,2 milliárd eurót költöttek.

A Johns Hopkins amerikai egyetem összesítése szerint

Görögországban eddig 2900 koronavírusos fertőzöttet és 171 halálos áldozatot regisztráltak,

jóval kevesebbet, mint a mediterrán térség más meghatározó országaiban. A járvány miatt több ideiglenes intenzív osztályt is telepítettek Leszbosz, Számosz, Rodosz, Zákintosz és Korfu szigeteire a meglévő krétai intenzív osztály kapacitásai mellé.