Káosz volt az újra megnyitott indiai repülőtereken

India repülőtér
Mumbaiban is hosszú sorok álltak a repülőtér épülete előtt az első napon
Vágólapra másolva!
Zűrzavar és káosz uralkodott el az indiai nagyvárosok repülőterein, miután újraindították a belföldi légi forgalmat hétfőn, két hónappal a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlat után.
Vágólapra másolva!

A légikikötőket március végén zárták be, lassítandó a járvány terjedését, emiatt pedig az összeomlás szélére jutott a belföldi légi forgalmat működtető ágazat.

Hétfőn nyolcvannál több, Újdelhibe érkező és onnan induló belföldi járatot törölni kellett,

az ingerült utasok pedig sérelmezték, hogy utolsó percben értesítették őket erről.

Utasok az Indira Gandhi Nemzetközi Repülőtéren Újdelhiben az újranyitás első napján Forrás: AFP/Money Sharma

A helyi hírtelevíziók híradásaiból ítélve hasonló jelenetek játszódtak le a mumbai és a csennai repülőtéren, ahol számos utas a reptéren kívül rekedt a járattörlések miatt. Még nagyobb zűrzavart okozott az, hogy

egyes államok korlátozták a járatok számát,

és különféle karanténos és önkéntes elszigetelést megkövetelő szabályokat vezettek be az utasok számára. Ezzel azt akarták megakadályozni, hogy az utasok egyik városból a másikba hurcolják át a vírust.

A kormány a reptéren bejelentkezők számára távolságtartást és a fizikai érintkezés elkerülését előirányzó protokollt állított össze, át kell esniük hőmérséklet-vizsgálaton, és

kötelezően használniuk kell a Covid-19 terjedését nyomon követő alkalmazást.

A jegyárak emelkedésének megakadályozása érdekében azonban a kormánynak el kellett állnia attól az elképzelésétől, hogy a távolságtartási szabályokkal összhangban az utastérben üres maradjon a középső szék.

Mumbaiban is hosszú sorok álltak a repülőtér épülete előtt az első napon Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

Miközben újraindították hétfőn a belföldi járatokat, India a tizedik helyre "kapaszkodott fel" a koronavírus által legsúlyosabban érintett országok sorában, miután

négy napon át sorra dőltek a rekordok a fertőzöttek számának növekedésében.

Az elmúlt 24 órában 6977 új fertőzöttet regisztráltak, a számuk ezzel 138 ezer felé emelkedett, amivel Indai megelőzte Iránt. A dél-ázsiai országban 4021 ember halálát hozzák összefüggésbe a koronavírus okozta Covid-19-cel.