A pünkösdi hosszú hétvégétől ismét látogathatók lesznek a Várkapitányság szabadtéri programjai a budai Várban. Az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával újra, ezúttal ingyenesen nyílik meg a látogatók előtt a nagysikerű "Az első bástya" című régészeti kiállítás szabadtéri helyszíne, és újraindulnak a tematikus Budai Várséták is - olvasható a Várkapitányság NZRT. közleményében.

Május 30-tól ingyenesen látogatható a Táncsics utca 9. alatt található régészeti kiállítás szabadtéri része. A helyszínen a látogatók, testközelből ismerhetik meg a terület régészeti feltárását követően előkerült 16. századi erődítmény rejtett kincseit.

Hétvégén és ünnepnapokon pedig előzetes regisztrációt követően ingyenes vezetésen biztosítják a szervezők a különleges terület megtekintését.

Az egyedi panorámával rendelkező helyszín kertjében egy régészeti sétány vezet végig a 2018-ban feltárt ún. Erdélyi bástya területén, ahol a budai Vár több periódusban kialakított védelmi rendszerének egyik legjelentősebb, legjobb állapotban megmaradt, több méter magas felmenő falakkal rendelkező részletét találták meg a Várkapitányság és a Budapesti Történeti Múzeum régészei.

A budai Vár régészeti sétánya.Várkapitányság NZRT./Karasz

A kutatások során előkerült védmű az 1530-as évek elején Szapolyai János király parancsára az elsők között épült fel, mely kulcsfontosságú szerepet töltött be a magyarországi várvédelemben. A helyszín az 1848-49-es szabadságharcban is szimbolikus jelentőségű volt, az akkoriban börtönnek is helyet adó épületben raboskodott Táncsics Mihály is. A kiállítás rendkívülisége abban is rejlik, hogy a terület évtizedeken keresztül mindenki elől elzárt volt, hiszen háborús jóvátételként a második világháború után az amerikai államé lett, csak 2014-ben került ismét magyar tulajdonba.

Az újranyitást követően a szervezők egészségvédelmi intézkedéseket vezetnek be.

Nyitvatartási időben két óránként fertőtlenítést végeznek a korlátokon, a mosdók felületein, a helyszín bejáratához kézfertőtlenítő automatát telepítenek, az értékesítő és őr munkatársak maszkot, kesztyűt viselnek, a pénztárnál plexi fal védi a látogatókat.

Ismét elindulnak a Budai Várséták

Május 30-án újraindulnak a tematikus Budai Várséták is, amelyeken feltárulnak a budai Vár eddig ismeretlen útjai, megismerhetjük a Várnegyed csaknem 800 éves történetének legérdekesebb epizódjait, és a Nemzeti Hauszmann Program főbb fejlesztéseit is.

Ismét látogathatók lesznek a budai Vár belső kertjei.Forrás: Várkapitányság NZRT./Karasz

A Várkapitányság sétavezetőinek kíséretében bejárhatjuk a hajdani pompás Királyi Kerteket, megismerhetjük Buda borászati történetét, barangolhatunk a Budavári Palotanegyedben és a Polgárvárosban. Annak érdekében, hogy a sétákon mindenki biztonságban legyen, több óvintézkedés és szigorú létszámkorlát betartásával indítják újra a programot, a személyzeten kívül 10 fő vehet részt egy vezetésen. A séták egy részén tourguide készülék segítségével, egymástól biztonságos távolságra lehet hallgatni a vezetőket. A készülékeket UV fénnyel fertőtlenítik minden használat után, és saját fülhallgatóval is lehet használni.

Tóth Árpád sétány a budai Várban.Várkapitányság NZRT./Karasz

A Várkapitányság a fenti két programmal csatlakozik a Magyar Turisztikai Ügynökség „Visszajövünk!" kampányához azért, hogy aki teheti, induljon ismét útnak és barangoljon belföldön.

A kampány keretében június 1. és július 15. között Az első bástya című régészeti sétány ingyenesen látogatható, a Budai Várséták pedig 20 százalékos kedvezménnyel vehetők igénybe.