Koronavírus: nem lehet sikoltozni a japán hullámvasutakon

Japán vidámpark hullámvasút
Kimonóban ünneplő nők a tokiói Tosimaen vidámpakban - ezentúl nem sikítozhatnak
Vágólapra másolva!
Nincs sikoltozás a hullámvasúton, nincs pacsizás a kedvenc szuperhősünkkel, és a kísértetek is csak távolról ijesztgethetnek a szellemvasúton – íme néhány azokból az új szabályokból, amelyeket a koronavírus-járvány miatt hoztak a japán vidámparkokban.
Vágólapra másolva!

Japánban már május 25-én feloldották a koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott rendkívüli állapotot, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének érvényben szigorú biztonsági rendszabályok a fertőzés elkerülésére. A vidámparkok szakmai szervezete például olyan irányelveket adott ki, amelyek

alaposan átalakítják majd a látogatók korábban megszokott viselkedését.

Az már magától értetődőnek tűnik, hogy a vidámparkban tartózkodó vendégek számára kötelező lesz a folyamatos maszkviselet. Ezenfelül azonban azt is előírják számukra, hogy tartózkodjanak a hangos megnyilvánulásoktól a hullámvasutakon és egyéb játékokon.

Kimonóban ünneplő nők a tokiói Tosimaen vidámparkban - ezentúl nem sikítozhatnak Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A kísértetházakban csak megfelelő távolság betartása mellett lehet ijesztgetni a vendégeket. Azoknak az alkalmazottaknak, akik állatfiguráknak vagy szuperhősöknek vannak beöltözve, szintén tartaniuk kell a távolságot a látogatóktól, és

nem foghatnak kezet vagy pacsizhatnak velük.

Ha a szuperhősök a gonoszokkal harcolnak, nem biztathatják a közönséget támogatásra, hogy megakadályozzák a sikításokkal a levegőbe kerülő – és potenciálisan vírushordozó – nyálcseppek terjedését.

Japán a méretéhez és másokhoz képest viszonylag jól vészelte át a járványt. Eddig 16 884 koronavírus-fertőzést regisztráltak az országban, és 892-en haltak bele a betegségbe.

A virtuális valóságot bemutató játékok esetében a speciális szemüvegeket minden használat előtt fertőtleníteni kell – írja a Daily Mail. A szülők megkönnyebbülésére pedig az árusok nem tehetnek ki megfogható étel- vagy játékmintákat a gyermekek becsábítására.