Az új típusú koronavírus-járvány visszaszorulásával sokan terveznek ismét nyaralást, hogy a karanténban töltött hetek után kimozduljanak végre. Idén a legtöbben belföldi nyaralásban gondolkoznak, és jó okkal teszik: külföldön sok a kockázat - mind egészségügyi, mind pénzügyi szempontból.

Egy utazás megtervezésekor sok mindent figyelembe vesznek a családok, az ártól a szolgáltatások színvonaláig. A felmérések azt mutatják, hogy idén a biztonság szerepel az első helyen az utazók szempontjai között, és a legtöbben emiatt belföldi célpontot választanak.

Egy külföldi nyaralás ugyanis baj esetén nagyon sokba kerülhet.

Magyarországon továbbra is érvényben van az az előírás, hogy a külföldi útjukról hazatérő magyar állampolgároknak 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ez alól a szabály alól kivételt képeznek azok, akik Ausztriából, Németországból, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Szerbiából térnek haza, illetve június 12-től már Horvátországra is érvényes ez az enyhítés.

A fertőzések számának csökkenésével sok európai ország újranyitotta határait a turisták előtt, vagy tervezi azt megtenni júliusig. De mi történik akkor, ha valaki épp egy külföldi utazás során kezdi el mutatni a betegség tüneteit? Ki viseli ilyenkor a felmerülő költségeket? Ezzel kapcsolatban megkérdeztük négy olyan ország nagykövetségét, illetve turisztikai ügynökségét, amelyek népszerű nyaralócélpontok a magyar turisták körében. Közülük kettőtől kaptunk választ.

Horvátországban karanténba kell vonulni, ha a koronavírus gyanúja felmerül

Ha valaki azután kezdi mutatni a koronavírus-fertőzés tüneteit, hogy belépett Horvátországba, akkor a szállásán kell maradnia, és

tájékoztatnia kell erről a szállásadóját vagy utazásszervezőjét.

Ő értesíti majd az ügyeletes járványügyi szakembert vagy az illetékes háziorvost, illetve munkaidőn kívül telefonon hívja a mentőket vagy a legközelebbi, COVID-19 ellátására kijelölt kórházat – válaszolta lapunk kérdésére Ivana Herceg, a Horvát Nemzeti Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének igazgatója. Hozzátette: a szállásadókat felkészítették az ilyen helyzetek kezelésére (a nekik készített tájékoztató itt olvasható), és a következő napokban további részletek várhatók.

Arra a kérdésre egyelőre nem tudott konkrét választ adni az igazgató, hogy ki fizeti a költségét annak, ha valaki karanténba kerül. Azt azonban hozzátette, hogy a horvát egészségügyi ellátás színvonala eléri azt, amit a turisták odahaza megszoktak, nyáron pedig a tengerpart közelében még inkább felkészültek a kórházak a turisták nagy száma miatt. A külföldi állampolgárok egyébként további információt kaphatnak a 112-es telefonszámon.

Az azonban, hogy az igazgató nem válaszolt a költségekre vonatkozó kérdésre, mutatja, milyen nagy a kockázat. Ha hetekre külföldön ragad egy magyar nyaralás közben, az sok százezer, akár több millió forintba is kerülhet.

Nyaralók az isztriai Vrsar tengerpartjánForrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Horvátországban a járvány kitörése óta 2247 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 2130-an már felépültek, 11-en továbbra is betegek és 106-an haltak meg. Ivana Herceg szerint a COVID-19 vírussal kapcsolatos helyzet is azt bizonyítja, hogy Horvátország képes kezelni az ilyen nehézségeket, ha azok megjelennek. Az igazgató végül felhívta a figyelmet arra, hogy a határátlépés felgyorsítása érdekében a turisták töltsék ki előzetesen az ezen az oldalon található kérdőívet, így már csak az útlevelüket kell bemutatni a belépéskor.

Olaszországban is karanténba kerülhetünk

Ha valaki Olaszországban nyaral és influenzaszerű tüneteket mutat, vagy azt gondolja, hogy elkaphatta a fertőzést, az maradjon a szállodájában vagy otthonában, és ne menjen orvosi rendelőbe vagy ügyeletre – mondta az Origo kérdésére Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete. Ilyenkor értesítenie kell a hotel vezetését, hogy hívjanak mentőt, vagy ha barátjánál lakik, akkor annak orvosát, vagy munkaidőn kívül az orvosi ügyeletet.

Mindebből könnyen karantén és persze sok kiadás következhet.

Minden régióban léteznek készenléti telefonszámok is ilyen esetre (ezek listája itt található), illetve vagy egy központi telefonszám, az 1500-as, amelyen a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás kérhető. A 112-es vagy 118-as számokat csak nagyon szükséges esetben célszerű hívni. Az olasz egészségügyi minisztérium ezen az oldalon kínál aktuális információkat a járványhelyzetről. A nagykövet szerint egyébként Olaszország mostanra sikeresen megfékezte a járványt. Tizenegy régióban már nincsenek új megbetegedések, és a többiekben is a legjobb európai átlag alatt vannak.

Ugyanakkor pénteken közel 400 új esetet regisztráltak, ami lakosságarányosan is többszöröse a magyar adatnak.

Egy velencei gondolás várja a vendégeketForrás: AFP/Andrea Pattaro

Massimo Rustico azt tanácsolja, mindig okos dolog egyéni biztosítást kötni, amely fedezheti az orvosi ellátást a magánintézményekben, valamint az orvosi célú hazaszállítást.

Ez azonban jelen esetben nagyon drága lehet, ha egyáltalán kínál ilyet a biztosító.  

A spanyol és görög hatóságok nem válaszoltak kérdéseinkre, így ott még bizonytalanabb a helyzet.

Az európai egészségügyi kártya
A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek kiválthatják az európai egészségügyi kártyát, amellyel az Európai Unió országaiban, továbbá az Egyesült Királyságban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban ugyanolyan feltételekkel juthatnak sürgősségi egészségügyi ellátáshoz, mint a helyiek. Ez a kártya azonban nem helyettesíti az utasbiztosítást, mivel nem nyújt ellátást a magánintézményekben, és nem fedezi az orvosi célú hazaszállítás költségeit sem. Nem jogosít ellátásra akkor sem, ha kifejezetten a kezelés céljára utazik valaki külföldre, és az ingyenességet sem garantálja, ha az adott beavatkozás a helyi biztosítottak számára sem ingyenes.

Karanténbiztosítás egyelőre nincs a piacon

Megkérdeztük a Magyar Biztosítók Szövetségét (MABISZ) is arról, milyen váratlan kiadásra nyújt fedezetet egy utasbiztosítás, és mire nem. Válaszukból kiderül, hogy amennyiben karanténba kerül az utas, pusztán a karanténba kerülés ténye nem jelent szolgáltatási kötelezettséget a biztosító részéről, erre tehát nem fizet a biztosító. Akkor sem, ha nem ő a beteg, hanem mások betegedtek meg a szállodában, és ezért került karanténba a szálloda.

Csak akkor fizetnek, ha például sürgősségi orvosi ellátásra szorul az utas, - ez azonban csak a sürgősségi ellátás költségeit fedezné, a kinn tartózkodásét nem. Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője azt mondta, hogy egyes társaságok elkezdtek gondolkodni ilyen termékeken, 

jelenleg nincs karanténbiztosítás.

Külföldi nyaralás esetén tehát mindenképpen figyelembe kell venni ezt a kockázatot.

Vagyis egyértelmű: aki biztonságban akarja érezni magát, az idén nyáron jobban teszi, ha Magyarországon nyaral.