Július elsejétől újraindul a nemzetközi vonatközlekedés több környező országgal. A MÁV szerint már fokozatosan visszatér az utazási kedv és így a kereslet a nemzetközi vonatok iránt. Azonban egyelőre a korábbi évekhez képest kevesebb utasra számítanak.

Július elsejétől számos környező országgal újraindul a nemzetközi vasúti közlekedés, Ausztria és Németország felé pedig növekszik a jelenleg közlekedő járatok száma - írja közleményében a MÁV. A társaság azt is hozzátette, hogy zajlanak az egyeztetések a külföldi vasútvállalatokkal és a technológiai előkészületek is folyamatban vannak.

A kihalt Keleti pályaudvar a járvány idejénFotó: Polyák Attila - Origo

Már meg lehet venni a jegyeket elővételben

Mint írják, 

a járványhelyzet idején 90 százalékkal csökkent a MÁV-START nemzetközi utasforgalma.  A nemzetközi vonatok csökkentett járatszámmal Magyarországról csak Ausztriába, valamint Ausztrián keresztül Németországba közlekednek jelenleg. 

- Azonban fokozatosan visszatér az utazási kedv, és ezzel együtt egyre többen érdeklődnek a nemzetközi járatok iránt - írják a közleményben. Egyelőre a korábbi évekhez képest kevesebb utasra számít a vasúttársaság. 

Július 1-jétől már több környező ország felé és felől újraindul a nemzetközi vasúti személyszállítás, a menetjegyeket elővételben már megvásárolhatják az utasok a nemzetközi járatokra.  A társaság arra is felhívta a figyelmet, hogy az arcmaszk viselésének szabályai egyes országokban eltérhetnek, a magyarországi szakaszon a kormányrendeletnek megfelelően továbbra is kötelező a szájat eltakaró maszk vagy sál viselése.

A vonatok többsége visszaáll a forgalomba

Ausztria és Németország esetében a MÁV azt írja, hogy a bécsi elővárosi közlekedési rendszer Hegyeshalom határátkelőnél május közepe óta az eredeti menetrend szerint üzemel. A nemzetközi távolsági személyszállítás a kihirdetett veszélyhelyzet óta sem állt le, napi 5 pár vonat közlekedik Bécsbe, illetve tovább Münchenbe.

Július elejétől azonban tovább bővül a kínálat:  ismét 2 óránként járnak a nagysebességű vonatok Németországba és a Budapest–Bécs útvonalra is újabb járatok állnak be. Július 2-től már minden railjet express vonat közlekedik. A menetrend ugyan még nem lesz olyan sűrű, mint a járványhelyzet előtt, de az utazások már rugalmasan tervezhetők, a vonatok többsége visszaáll a forgalomba. Románia és Ausztria között is részben újraindul a tranzitforgalom.

A magyar és horvát főváros között napi két pár vonattal kezdhető újra a forgalom: Zágrábba az Agram és Gradec InterCity-k július elejétől közlekednek. Ismét megindul a regionális forgalom Pécs és Pélmonostor (Eszék) térségében. A 1204-es és 1205-ös számú Adria vonatpár azonban az idei nyári szezonban nem közlekedik.

A viharkárok miatt nem indul a forgalom Szlovákia felé

Mivel Nagymaros és Szob között a viharkárok miatt egyelőre nem indul újra a vonatforgalom Szlovákia és Csehország felé, ezért a Metropolitan, a Hungária, a Báthory és a Metropol nemzetközi járatok továbbra sem közlekednek 

A következő hónap első napjától Kassa és a magyar főváros között újra teljes útvonalán haladhat a Rákóczi és a Hernád InterCity a hidasnémeti határon keresztül; azonban pályaépítési munkálatok miatt módosított menetrend lép életbe.

Forgalomba áll a Citadella IC, amely Ljubljanán át Koperig megy. A 1246-os és a 1247-es számú Istria vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik.

Romániába július elejétől Ismét közlekedik Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Corona IC;  háló- fekvőhelyes- és ülőkocsikkal, de étkezőkocsi nélkül. Újraindulnak a vonatok a Békéscsaba–Arad útirányon keresztül is, így Bukarest, Brassó, Nagyszeben, Temesvár is elérhetővé válik.

Újraindul Szabadkára és Újvidékre a vonatközlekedés. Egy pár személyvonat közlekedik Szabadka és Kelebia között július 1-jétől. A szerb vasút pályahálózatán végzett pályaépítése miatt nem közlekednek a nemzetközi vonatok Belgrád felé.