Turistaházak újulnak meg az Aggteleki Nemzeti Parkban

2020.06.23. 14:38

Két év alatt három turistaház újult és újul meg az Aggteleki Nemzeti Park területén. A szögligeti Szalamandra házat kedden adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

A Szalamandra ház a Ménes-völgy bejáratánál, a Szádvár lábánál, festői környezetben található. 1953-ban határőr laktanyának épült, a házat az 1990-es években átalakították. 2002-től az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében ökoturisztikai bázishelyként működik. A most megújult épület hatvan embernek nyújthat szállást, korszerűsítették a fűtés- és melegvíz-hálózatot.

A Szalamandra ház SzögligetenForrás: MTI/Vajda János

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 56,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében három turistaszálló megújítására - mondta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A "Szalamandra Ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló korszerűsítésére" című projekt megvalósítására 2018-ban 34 millió forintot biztosított az aktív Magyarországért kormánybiztosi iroda.

A Szalamandra ház ebédlőjeForrás: MTI/Vajda János

Révész Máriusz a szögligeti átadón azt mondta, 2010 óta több mint százhúsz turistaház újult meg az országban. Ezekre most már sokkal inkább a szép, tiszta, nagy fürdőszobás apartmanok a jellemzők, ahová szívesen jönnek a turisták, a kirándulók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK