Itt gyorsan kiszabadulhatunk a természetbe

Kemence kirándulás
Erdei vasútnyomvonal
Vágólapra másolva!
A Dunakanyar egyre népszerűbb, a környező erdők is megteltek kirándulókkal. A börzsönyi úgynevezett "hátsó", eldugott települések is kedveltek az erdőjárók vagy táborozók körében. Ezúttal Kemencét vettük célba, ami éppen megfelelő helyszín, ha gyorsan szeretnénk eljutni a civilizációból a burjánzó erdőbe.
Vágólapra másolva!

A sínpár, amely fotózásra hív

A települést kettészelő főutat elhagyva – a felvidéki palóc tájház a buszmegállótól nem messze található – a falu barátságos képet mutatott.

A volt megyeháza épülete Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Elsétáltam a volt megyeháza épülete mellett, mely egyben a helytörténeti kiállításnak is otthont ad, majd a vendéghívogató Csarnavölgyi sörözőt is elhagyva nemsokára a Kemencei Erdei Múzeumvasút előtt találtam magam.

Vendégcsalogató marketing Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A kisvasút ezen szakasza jelenleg felújítás miatt csak rövidebb távon vehető igénybe (a felújításról itt írtunk). A vonatok csak hétvégén és ünnepnapokon közlekednek, a pontos menetrendet itt találja. Ugyanitt egy vasúttörténeti gyűjtemény is helyet kapott, a kisvasutak történetét mindenképpen érdemes végigbogarászni.

A kisvasút nyomvonala Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A Csarna-völgy általam bejárt szakaszán fantasztikusan szép és nyugodt volt az erdő. A börzsönyi kéket követve (ami innen egészen Nagybörzsönyig vezet), elég gyorsan be lehet jutni a rengetegbe,

pár perces sétával már igazi, zöldellő erdőégbolt borult ránk.

Szinte harapni lehetett az erdei levegőt.

Zöldellő erdő, bővízű patak Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Aki szeret fotózni, valószínűleg nehezen fogja megállni, hogy a túraútvonal mellett szaladó még működő, illetve beljebb az erdőben már használaton kívüli sínekhez lépten-nyomon be ne merészkedjen, és kattintgasson folyamatosan.

Igazi romantikus környezet övezi a kisvasút vonalát,

a kanyargó, helyenként már teljesen tönkrement, növényekkel benőtt sínpár pedig - ahogy mondani szokták - kitűnő fotótéma.

Erdei vasútnyomvonal Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A csarnapusztai megállónál indul a Strázsa-hegyi tanösvény, amely 2,5 km hosszú, és visszavisz a Kemencei Erdei Múzeumvasút végállomásához. A bejárás időtartama másfél óra, és rengeteg információt kaphatunk az erdő élővilágáról.

Kilátó, strand és vár a környéken

Mivel teljesen beszippantott a környezet, ezúttal csak a Hamuházig bandukoltam, amely régen a favágók szállása volt. A túraútvonalak száma azonban itt is elég sok variációt tesz lehetővé, ha a környéken csillagtúráznánk.

A Börzsöny talán legszebb részei is elérhetőek innen:

a felújított Csóványosi kilátó, a nagy-hideg-hegyi turistaház, a Nagy-Mána csúcsa, de akár Drégely váráig is elkalandozhatunk, ha kedvünk tartja.

A Hamuház környékén Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Visszafelé – ha még van rá idő – irány a kemencei erdei strand! Bár a strand maga kicsi, de hamisítatlan retró hangulatot nyújt egy nagyobb medencével a felnőtteknek és kisebb pancsolókkal a gyerekeknek.

Egy fülledt, nyári, erdőjáró nap után a legjobb levezetés!

Nehéz abbahagyni a fotózást Forrás: Pénzes Gyöngyvér

S hogy ezeken kívül miért érdemes még a térségbe menni? Kemencén áthalad az Ipoly-mente kerékpárút, de az erdőben is sokan bicikliznek. A környező, gyönyörű fekvésű települések (Perőcsény, Nagybörzsöny stb.) sincsenek messze autóval, tömegközlekedéssel, vagy akár az erdőn átbandukolva.

Fontos tudnivaló azonban, hogy hétköznap a fent említett helyek közül néhány zárva van.

Érdemes ezért utánanézni a pontos nyitvatartásoknak, illetve, hogy van-e lehetőség az előzetes bejelentkezésre, akár hétköznap is.