A belföldi nyaralás a legbiztonságosabb, rengetegen lemondták a görög utakat

2020.07.14. 07:59

Átírta a nyaralási terveket idén a járványveszély, miután Európa több országában is nő a fertőzöttek száma. A magyarok érdekében a kormány a napokban szigorította a határátlépést, ami után rengetegen lemondták a Görögországba tervezett nyaralást - írta a Bors. 

Habár Görögország a zöld kategóriába esik, az odafelé vezető út piros és sárga besorolású országokon át vezet. Nem meglepő módon az utazási irodák az utazókkal együtt sorra mondják le a buszos utakat - írta a Bors.  

Belföld a legbiztonságosabb választás

A vírus távoltartása érdekében a kormány három csoportba sorolta az országokat: szabályokat hozott kifejezetten a magyar állampolgárok és hozzátartozóik, illetve a többiek számára is. A besorolást hetente tekintik át, ám amennyiben valahol jelentősen megnövekedik a fertőzöttek száma, a járványügyi minősítés azonnal változhat.

Idén nyáron a belföldi nyaralás a legbiztonságosabb választásForrás: MTI/Varga György

A Görögországba való belépést megelőzően a turistáknak nemcsak egy kérdőívet kell kitölteniük, szúrópróbaszerűen vírustesztet is végeznek rajtuk. A görög hatóságok bejelentették, hogy július 15-én reggel 6 órától a Bulgáriával közös határon, a promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírustesztet kell bemutatnia, miután az utóbbi időben több tucat koronafertőzött turistát találtak az országban.

A magyar kormány szerdától karantént ír elő mindazok számára, akik súlyos, vagy enyhébb fertőzöttségű országokból érkeznek haza. Habár Görögország az alacsony fertőzöttségű kategóriába esik, a busszal vagy autóval utazók sárga, illetve vörös jelöléssel ellátott országokon kelnek át, így hazaérkezésük után karanténba kell vonulniuk. A szabályozás célja, hogy külföldről senki ne hurcolja be a vírust: számos országban ugyanis így fokozódott a fertőzöttek száma. 

Az elsősorban Görögországra szakosodott Grand Tours utazási iroda a hétvégén bejelentette: július 29-ig minden görög útját törölte. A már kint tartózkodó utasokat igyekeznek szerdán éjfél előtt hazahozni, hogy ne kelljen karanténba vonulniuk. A bizonytalanság miatt az egész szezonra törölték a török, spanyol és olasz útjaikat is, az utasok pedig átfoglalhatnak vagy visszakaphatják a befizetett teljes összeget.