Felújították a Kondorosi Csárda Múzeumot

2020.07.15. 14:48

Kormányzati és uniós támogatással felújították a Kondorosi Csárda Múzeumot. A térség egyik legnevezetesebb turisztikai látványosságát szerdán adták át.

A Turizmusfejlesztés Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd településeken című, 365 millió forint összköltségű projektben a csárda rekonstrukciójára 62 millió forintot fordítottak. Felújították a műemléki épület homlokzatát, elvégezték a nyílászárok cseréjét, javítását, korszerűsítették a fűtési rendszert és napelemeket telepítettek. Restaurálták Mihály Árpád és Cs. Pataj Mihály Betyárok rohama a szabadságharcban című, nagyméretű festményét, és a látogatóknak interaktív tárlat mutatja be a korabeli csárdavilágot és a betyárok korát.

A Kondorosi Csárda 1740 körül épült nyolc út találkozásánál. Az egykor a betyárok, mint Rózsa Sándor által látogatott épületben megfordult Arany János és Erkel Ferenc, a csárdát műveiben megörökítette Petőfi Sándor, Jókai Mór és Móricz Zsigmond is.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a felújított Kondorosi Csárda Múzeumról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: MTI/Rosta Tibor

Ribárszki Péter polgármester kifejtette, hogy a projekt részeként a csárda felújítása mellett a település kulturális értékeit bemutató hagyományőrző központot alakítanak ki a lovasközpont szomszédságában, a helyi tó partján pedig rendezvényhelyszín épül. A projekt része a Batthyány-Geist-család kápolnájának a felújítása is.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára az ünnepségen azt mondta, hogy történelmi örökségünkre, műemlékeinkre nemcsak épített emlékként tekintünk, hanem kultúránk továbbörökítőjeként is. A magyar kormány ezért vállalta fel a Nemzeti Kastély- és Várprogramot, az egyházi műemlékek, a határon túl épített kulturális értékeink, a hazai vendéglátáshoz és idegenforgalomhoz kötődő épületek fel- és megújítását.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország rengeteg értékekkel, vonzó turisztikai célponttal rendelkezik. Bármerre is induljunk el az országban, megannyi csoda várja az utazókat. "Itt az ideje annak, hogy minél többen és minél gyakrabban tegyünk kirándulásokat és fedezzük föl Magyarország csodálatos természeti, műemléki, idegenforgalmi adottságokkal rendelkező térségeit, köztük Békés megye e csodálatos szegletét" - mondta.

Békésszentandráson az évről évre megszervezett rendezvények helyszínét fejlesztették mintegy 80 millió forint támogatásból, a meglévő színpad elé épített fedett nézőtérrel, valamint hang- és fénytechnika beszerzésével. Csabacsűd önkormányzata pedig egy, a kulturális hagyományok bemutatásához méltó rendezvényhelyszín kialakítására nyert támogatást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK