Nemzetközi kerékpárút vezet Szentgotthárdtól a Velencei-tóig

2020.07.15. 11:54

A napokban átadták az EuroVelo 14 magyarországi szakaszát, valamint hat őrségi kerékpáros túraútvonalat. Jövőre elkészülhet a Velencei-tavat Budapesttel összekötő szakasz is, ami nagy lökést adhat a kerékpáros turizmusnak.

A napokban avatták fel a Szentgotthárd-Velencei-tó között frissen kitáblázott nemzetközi kerékpáros túraútvonalat. Az Eurovelo 14 a legújabb nemzetközi túraútvonal, amely az ausztriai Zell am See-től vezet egyelőre a Velencei-tóig. A túraútvonal Közép-Európa tavait köti össze, így hazánkban érinti a Balatont, a Velencei-tavat, majd egészen a Tisza-tóig fog vezetni. Ezzel egy időben átadták az Őrség hat kitáblázott kerékpáros körtúráját és bemutattak egy őrségi aktív turisztikai kiadványt is, amely jelentősen hozzájárulhat a térség aktív turisztikai vonzerejének a növeléséhez.

Forrás: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón elmondta, hogy ha a jövő évben elkészül a Velencei-tavat Budapesttel összekötő szakasz is, és sikerül az útvonal melletti szolgáltatásokat is fejleszteni, akkor mindez óriási hatást gyakorol majd a kerékpáros turizmus fejlődésére.

A munkákat kormányzati szereplők mellett, civil szervezetek is támogatják, akik a Magyar Közúttal szoros együttműködésben dolgoznak. A kooperációnak köszönhetően csak az Őrségben hat kitáblázott kerékpáros körtúraútvonalat alakítottak ki, hogy biciklin ülve is keresztül-kasul be lehessen barangolni a tájegység dimbes-dombos vidékét. Mind a hat túra Őriszentpéterből indul, és oda is tér vissza, olyan látnivalókat érintve, mint a pityerszeri skanzen, az alpakafarm, a kézműves csokoládémanufaktúra, a Natura 2000 Látogatóközpont, sőt egyikük átvezet Szlovéniába is.

Aktívan az Őrségben - új kiadvány népszerűsíti a túraútvonalakatForrás: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

A túrákat és a látnivalókat az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kiadásában most megjelent az Aktívan az Őrségben kiadvány foglalja össze magyar mellett német nyelven is. Az EuroVelo 14 útvonalát is érintő kerékpártúrákon túl több könnyű és nehezebb gyalogos kirándulás, illetve egy Rábán vezető vízitúra is szerepel az ajánlatok között. Az Őrségi Nemzeti Parkkal együttműködve olyan természetközeli és kulturális látnivalókat tartalmaz a füzet, ahol minden természetjáró tartalmasan töltheti el szabadidejét.

Magyarországot érintő EuroVelo-útvonalakForrás: Eurovelo.hu

Az EuroVelo útvonalakkal az Európai Kerékpáros Szövetség azt szeretné elérni, hogy jó minőségű, standardizált minősítési rendszer alapján értékelt kerékpárutakon lehessen átszelni Európát. 2020 végére 16 kijelölt hosszú távú útvonalon lehet kerékpározni közel 90 ezer km hosszan. 2019 novemberében ebből több mint 45 ezer km volt készen. Ehhez az úthálózathoz csatlakozik az EuroVelo 14 most elkészült szakasza, amely Szentgotthárdot köti össze a Velencei-tóval. A hazai EuroVelo útvonalakról további információk ezen az oldalon találhatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK