Most visszasétálhat négymillió évet az időben

2020.07.20. 16:32

Két távon szervez túrát a hétvégén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park: a rövidebben a jégkorszak és a bazaltvulkánosság korába tehetnek időutazást a látogatók, aki pedig vállalja a hosszabb útvonalat és ezzel együtt egy könnyed, egész napos gyaloglást, az élményről-élményre, kőzetről-kőzetre lépkedhet ezen az élő és élettelen természeti értékeket felvonultató geotúrán.

Kapolcsról indul szombaton az a geotúra, ahol a résztvevők választhatnak az 5 vagy a 10 km-es táv között. Bizonyára sokan jártak már vulkános területen, karsztos vidékeken, löszfalak mellett, de mindezeket egymás közvetlen szomszédságában néhány órán belül nem sok túraútvonalon lehet megtapasztalni.

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Akik csak két órán át tartanak a csoporttal, 4 millió évet utazhatnak vissza az időben, aki pedig felvállalja az egyáltalán nem megerőltető, szandálban is teljesíthető, 6 órás könnyed gyaloglást, egy kis képzelőerő segítségével vendégségbe mehet a Pannon-tó hullámok ostromolta partjára, és gyalogolhat egy hajdani vulkánmezőn.

Az egykori Pannon-tó homokos és kavicsos medrének anyagát a benne nyüzsgő ősmaradványokat források sora hozza ki a hegyek gyomrából, a jégkorszaki löszt pedig mélyre vágott árkok szeletelik fel függőleges falakká. Mindezt a vulkáni fennsíkról Kapolcs felé visszavezető kevéssé ismert útvonalon lehet felfedezni.

A túrára előzetes jelentkezés szükséges, további információt itt talál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK