Jó hír a Mátrában túrázóknak: kibővült a Rudolf-tanya – képek

2020.07.22. 10:52

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által nyújtott 16,5 millió forintos költségvetési támogatásnak köszönhetően szálláshelyekkel bővült a Rudolf-tanya kulcsosház. A tetőtér átépítésével összesen 14 fő befogadására alkalmas, fürdőhelyiségekkel ellátott szobákat alakítottak ki, melyeknek köszönhetően lehetővé vált kisebb csoportok, baráti társaságok és családok pihenése is.

Átadták a Mátra szívében, Galyatető alatt található Rudolf-tanya kulcsosházat, amely az elmúlt évben jelentős átalakításon esett át. 2015-ben a kor igényeit kielégítő kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki melegítő konyhával, nagy földszinti közösségi térrel, szabadtéri sütési-főzési lehetőséggel, de akkor még színvonalas elszállásolásra nem volt lehetőség. A mostani fejlesztés ezt teremti meg az idelátogatók számára.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program keretében a tetőtéri pihenőhelyiség területén két nagyobb (4 ágyas) és két kisebb (3 ágyas) szoba jött létre könnyűszerkezetes megoldással. Így egy összesen 14 fő részére szálláshelyet biztosító, a kor igényeinek megfelelő épületegyüttes alakult ki a Mátra kerékpárút hálózatának részeként.

Kattintson az alábbi képre és nézze meg galériánkat az átalakított Rudolf-tanyáról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

„A Kormánybiztosi Iroda célja, hogy elősegítse, felkarolja és támogassa az aktív kikapcsolódást lehetővé tevő fejlesztéseket, korszerűsítéseket. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési programon keresztül a természetben szívesen töltött aktív napok számát szeretnénk növelni. Az idén támogatott házakkal együtt több mint 50 turistaház újul és újult meg" – mondta az átadón Dörnyei Kristóf, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda referense.

A Rudolf-tanya eredetileg az 1860-as években épült, a Károlyi család tulajdonában lévő uradalom vadaskertjének egyik vadászházaként, amely Károlyi Gyula jó barátja, Wenckheim Rudolf után kapta nevét. Az épület a grófi birodalom államosítása után rögös úton került az erdőgazdálkodó vagyonkezelésébe, amely a századfordulóig még munkásszállóként működött. Az Egererdő Zrt. az épület szerepkörének felülvizsgálatát követően kezdte el a funkcionális átalakításokat, melynek köszönhetően a Mátra turisztikai hálózat komplexebbé vált, az egyre népszerűbb erdei sportok hódolóit pedig színvonalasabb szolgáltatások várják.

„2010-től az aktív erdei turisták igényeinek kiszolgálására hálózatszerű fejlesztések történtek az erdőgazdaság területén, több száz kilométer kerékpározásra alkalmas erdészeti feltáróút kijelölésével és több pihenőpont kialakításával" - mondta Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója. A mátrai Szalajkaház és Fenyvespuszta, majd a bükki Pazsagi Turistaház is olyan céllal létesült, melyeket több száz kilométer gyalogos turistaút és kerékpározásra, illetve lovaglásra alkalmas erdészeti feltáróút köt össze.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK