Átadták a felújított hajósszentgyörgyi vendégházat – képek

2020.07.27. 10:40

Megújult a hajósszentgyörgyi vendégház, amely az Országos Kékkör harmadik túraútvonala, az Alföldi Kéktúra nyomvonala mellett található az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidék, Illancs szívében.

Átadták a Gemenc Zrt. kezelésében lévő, eredetileg az 1960-as években épült, csodálatos környezetben megbújó hajósszentgyörgyi vendégházat. Illancs az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidék, nagy kiterjedésű erdők közé beékelődött pusztákkal, mezőgazdasági területekkel. A vendégház az Országos Kékkör harmadik szakasza, az Alföldi Kéktúra nyomvonalának a közvetlen közelében található. A vendégház megközelítése a szilárd burkolatú útról gépjárművel is könnyen megoldható – írja közleményében az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, amely 50 millió forint költségvetési támogatást biztosított a beruházáshoz a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretei között.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a felújított vendégházról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

A Gemenc Zrt. a működési területén lévő Alföldi Kéktúra útvonalát az elmúlt években felújította, így a vendégház mellett elhaladó szakaszt is, ahol pihenőhelyeket alakított ki. Baja-Császártöltés között az Alföldi Kéktúra útvonalán ez az egyetlen, turisták által elérhető szálláshely.

A vendégház meglévő tárgyaló- és tárolóhelyiségének átépítésével egy új szobát és a hozzá tartozó tusolót alakítottak ki, az épület bővítésével egy nagyobb társalgó is létrejött. Így ötről hatra emelkedett a kétágyas, fürdőszobás szobák száma. A vendégek kényelmét szolgálja a társalgóhoz csatlakozó új, fedett terasz is. A ház mellett új parkoló épült, valamint a vendégház környezete, a park is megújult. A fejlesztés során a ház fűtési rendszere és elektromos hálózata is korszerűbbé vált, és a nyílászárókat is kicserélték.

A Gemenc Zrt. 2019 őszén adta át a Hajósszentgyörgyi Erdei Iskolát. A Hajósszentgyörgyi Vendégház szomszédságában elhelyezkedő, használaton kívüli, egyébként is felújításra szoruló, hozzávetőlegesen 500 négyzetméter alapterületű, évtizedekkel ezelőtt munkásszállásként és irodaként működő épület teljes körű felújításával és átalakításával erdei iskola és vendégszállás jött létre. A projekt keretei között egy tanösvény is elkészült Hajósszentgyörgy szomszédságában. Ezen a vidéken ez az első olyan tanösvény, amely az itt található tájegységet és az élővilágot mutatja be. Az idei és a múlt évi beruházás egy új turisztikai központot eredményezett, amely kiemelt turisztikai célponttá válhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK