Bejártuk a Dunakanyar ékszerdobozát

Vác
A Március 15. tér
Vágólapra másolva!
Vác a Dunakanyar meghatározó központjának számít. Kulturális élete gazdag, látnivaló pedig akad bőven, így ha magyarországi kalandozásaink során erre tévednénk, számos szépség, felfedeznivaló és program várhat ránk. Egy csendes vasárnap délután körbekerekeztünk a városban, és nem bántuk meg.
Vágólapra másolva!

Vác hét közben nyüzsgő képet mutat, tele kocsikkal és emberekkel, hétvégén pedig a piacokra is sokan járnak.

A belvárost bejárni azonban bármelyik időpontban érdemes, hiszen bővelkedik a látnivalókban.

A Duna-parton, amely nyáron megtelik fürdőzőkkel és piknikezőkkel, hatalmas sétát tehetünk, ami igazi mediterrán hangulatot varázsol a mindennapjaikba.

Váci sétálóutca Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Vác helyén már a honfoglaláskor is létezett település, nevét először a 11. században említi írásos emlék. A város egyértelműen legszebb része a Március 15. tér, amely a Duna-parttól csak egy kőhajításnyira található.

A teret a mesés kis részletek teszik igazán érdekessé:

öregedő, de csodálatos kapualjak, barokk épületek, takaros kis boltok, cégérek teszik látványossá az összképet. Telente jégpályát is telepítenek ide a helyiek legnagyobb örömére.

A Március 15. tér Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A városháza és a Fehérek temploma is a főtéren található. Utóbbi eredetileg a domonkos rendhez, a "fehér barátokhoz" tartozott, innen kapta a nevét is.

A 18. században épült templom oldalában érdemes megnézni Szent Hedvig szobrát, aki a Dunakanyar védelmezője.

Szintén itt található a Memento mori kiállítás, amely a Tragnor Ignác múzeum állandó tárlata, és az 1994-ben megtalált, több mint kétszáz mumifikálódott test és díszes koporsók közül mutat be néhányat.

Dombormű Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A tér körbejárásának megkoronázása lehet a Mihályi Patessierie felkeresése, amely már zsinórban sokadszor nyeri el az év vidéki cukrászdája címet. Tegyük hozzá, méltán.

Utcarészlet Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Nem kell sokat sétálni ahhoz, hogy eljussunk a következő ígéretes helyszínre, a váci Nagyboldogasszony-székesegyházhoz. A 18. században épült templom barokk és klasszicista jegyeket ötvöz, Vác egyik kiemelkedő látnivalója, kívülről és belülről is.

A székesegyház Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A tér körül elhelyezkedő házak és épületek is impozánsak. A szemben található püspöki palota előtti Konstantin téren pedig minden csütörtök délután termelői piac van, így kipróbálhatjuk a helyi termelők finomságait.

Templomokban és kápolnákban igen gazdag a település.

A Szent Kereszt ferences templomot érintve, a régi vár falaiból megmaradt lépcsőn lesétálva a Duna-parton találjuk magunkat. Itt érdemes egy nagy sétát tenni, esetleg lábat lógatva élvezni a dunai panorámát.

Szent Kereszt ferences templom Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Éttermekbe, kis kávézókba és cukrászdákba lépten-nyomon belefuthatunk, ha a városban bóklászunk. Érdemes azonban a nyitva tartásokat előre megnézni, mert szezonon kívül a nyitvatartási idők változhatnak. Egy esti sétálós felfedezés sem utolsó program:

a kis utcácskákban elveszni nagyon hangulatos perceket szerezhet.

Püspöki palota Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha szeretnénk egy pillantást vetni a Dunakanyarra is, és kicsit ellazulni az itt töltött idő után, irány a város peremén fekvő Kertünk bár és kilátó. Ez a Dunakanyart átszelő kerékpárút mentén fekszik, de kocsival is megközelíthető.

A kilátás fantasztikus, a hely kedves és szellős,

ráadásul programokat is szerveznek, így igazi közösségi helyként működik.

Ha Göd felé biciklizünk inkább, a városból kijutva csodálatos ártéri erdőben tekerhetünk. Az itt a kialakított tanösvényen akár egy sétát is lehet tenni.

Kilátás a Kertünkből Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Természetbarátoknak kötelező a Naszály hegy felfedezése: bár a hegyen a mészkőbánya csúnya tájsebet hagyott, a túraútvonalakon még sok szépség várhat ránk, többek közt a pazar kilátás. Többféleképpen is megközelíthető, Vácról például a Gombás pihenőből.

Arra azonban számítani kell, hogy ha erre megyünk, akkor igen meredek kaptató vár ránk.

Ha még soha nem jártunk erre, vagy szeretnénk többet megtudni a térség elfeledett történeteiről, esetleg gasztronómiai kalandokra vágyunk, érdemes lehet egy vezetett túrához csatlakozni, és így elmerülni az élményekben.