Kínában sok olyan furcsa épületet találunk, amelyet a lakói nem hagytak lerombolni az ott folyó fejlesztések ellenére sem. Ezekből mutatunk most néhányat.

Kínában szegházaknak hívják az olyan épületeket, amelyek útjában állnak egy új építkezésnek, de a lakók nem hajlandók kiköltözni onnan. Vagy azért mert keveslik a felajánlott kártalanítást, vagy a csereingatlannal elégedetlenek, vagy egyszerűen csak hozzánőtt a szívükhöz. Mivel a fába vert szeghez hasonlóan nem lehet őket „kihúzni", ezeket a házakat aztán körbeépítik a fejlesztők. Egy részükből turistalátványosság lesz, mások viszont komoly bosszúságot tudnak okozni.

1.Csengtu, Szecsuan tartomány

Az alábbi, romos ház egy út nagy részét foglalja el, amelyet már kilenc éve építenek Csengtuban. A háromszintes épületet csak egy sávban tudják kikerülni az arra közlekedők.

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Imaginechina via AFP/Chen Yusheng/Chen Yusheng

2. Kanton, Kuangtung tartomány

Ezt a lakótömböt teljesen körülöleli egy autópálya le- és felhajtója. A kantoni önkormányzat továbbra is ellátja a lakókat árammal és vízzel, sőt, még zajfogó falakat is épített nekik, hogy valamivel jobbá tegye az életüket.

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Imaginechina via AFP/Huang Hechang - Imaginechina/Huang Hechang

3. Kanton, Kuangtung tartomány, Hajcsujung híd

Mind közül talán a legérdekesebb az alábbi ház, amelynek a kedvéért még az építési terveket is módosították: a kantoni hídra felvezető út két oldalról kikerüli az épületet. A tulajdonos egy évtizede nem akarja eladni az ingatlanát, amely mostanra turistalátványosság lett.

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Imaginechina via AFP/Li Zhihao/Li Zhihao

4. Hajkou, Hajnan tartomány

Az alábbi ház két éven keresztül foglalt el négy sávot egy autóútból, komoly forgalmi dugókat okozva, míg végül 2019. február 24-én lerombolták a nyolcszintes épületet.

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Imaginechina via AFP/Gao lin - Imaginechina/Gao Lin

5. Csengcsou, Henan tartomány

Az alábbi ingatlan tulajdonosai sem voltak elégedettek a házukért kínált árral, így az elfoglalja egy kétszer kétsávos út felét.

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Imaginechina via AFP/Zuo dongchen - Imaginechina/Zuo Dongchen