Eltörte a lábát egy stewardess a Virgin Australia légitársaság egyik járatán, miután a repülő hirtelen süllyedni kezdett, és a nő a plafonnak csapódott. Egy most közzétett jelentésből kiderült: a pilóták hibáztak.

A Boeing 737 típusú gép Melbourne-ből Adelaide-be tartott 157 emberrel a fedélzetén, amikor egy hirtelen süllyedés a plafonnak csapta az egyik stewardesst. A nő ezután a padlóra esett, és eltörte a lábát. Egy másik stewardess szintén megsérült, ő az állát ütötte meg, és kisebb fejsérülést szerzett.

A 2017 szeptemberében történt balesetről most közzétett vizsgálati jelentés megállapította, hogy azt a pilóták okozták. Az irányítótorony ugyanis gyors süllyedésre utasította őket, de ennek végrehajtása előtt nem készültek fel a várható túlgyorsulás kezelésére, holott lett volna erre idejük. A kapitány a sebesség hirtelen növekedése miatt hirtelen visszahúzta a kormányoszlopot, ami kikapcsolta a robotpilótát, ez pedig a repülőgép váratlan mozgását eredményezte.

Képünk illusztrációForrás: Flickr/Bernard Spragg. NZ

A jelentés azt is megállapította, hogy nem volt világos, kinek a felelőssége volt elszállítani a személyzet sérült tagját. Az eltört lábú stewardessnek ezért másfél órát kellett várnia a földet érés után, amíg kórházba vitték.

A Virgin Australia az incidens óta frissítette a képzését és a túlgyorsulás kezelésére vonatkozó információkat – írja a News.com.au. Ebben külön felhívják a figyelmet a robotpilóta kikapcsolásának következményeire.