Esztergom azon helyek egyike, ahol tényleg érdemes elveszni a város utcáin, nyitott szemmel járva és a részletekre figyelve hagyni, hogy a lábunk vigyen, amerre kedve tartja. Egy őszi délutánon kitűnő program lehet végigsétálni a Duna-parton, a bazilika árnyékában, vagy beülni a megannyi étterem és kávézó egyikébe, és kiélvezni a megfogyatkozó napsütéses órákat. Egy szűk napunk volt felfedezni a várost, de így is rengeteg élménnyel tértünk haza.

Ha a tömegközlekedést választjuk, Esztergom vonattal vagy busszal is könnyedén megközelíthető a fővárosból. Ettől azonban egy fokkal izgalmasabb és érdekesebb lehet, ha szárnyashajóval vágunk neki utunknak.

Szombatonként a városban nagy a nyüzsgés, a hétvégi bevásárlást intéző helyiek mellett az odalátogató turisták is tarkítják a városképet. Mindez inkább a fő út mellet sétálva lehet kicsit zavaró a nagy az autóforgalom miatt, de a kisebb, csendesebb utcákban vagy a Duna-parton sétálva már nyugodtabb hangulatot talál az utazó.

Esztergomi utcaképForrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha valaki múzeumlátogatásra vagy templomok felfedezésére vágyik, keresve sem találhat magának ehhez jobb helyet. A várost járva azonban érdemes tekintetükkel az ablakokat, épülethomlokzatokat, szobrokat, padokat és kapukat is pásztázni, mert igen gyakran szemet gyönyörködtető a látvány. Romantikus, retró és történelmi helyszínek váltogatják egymást, nagyon hangulatos elegyet alkotva. A kisebb épületek közötti réseken pedig néha egészen váratlanul tűnik fel a város felett tornyosuló bazilika egy-egy részlete.

Megkapó részletekForrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha egy igazán jó feketére vagy süteményre vágyunk, akkor irány a tradicionális Központi Kávéház, ahol a benti részben egy hatalmas marcipánbazilika látható az egyik vitrinben. Innen egy laza séta átvágni a Széchenyi térre, ahol szombat délelőttönként a termelői piac is elérhető.

Életkép a polgármesteri hivatal előtt, a Széchenyi térenForrás: Pénzes Gyöngyvér

Ezután egy kisebb kaptató felsétálni a Szent Tamás-hegyre (nevét Thomas Becket canterburyi érsekről kapta), melynek tetején egy kicsiny kápolna áll. Itt található a város nem szokásos, 14 stációból álló kálváriája is. Mint minden dunakanyari kálváriáról, a kilátás innen is fantasztikus, a kis kápolna előtti padokon pedig nyugalomban lehet figyelni az alattunk zsibongó várost, és beazonosítani egy-két látnivalóját.

Kápolna a Szent Tamás-hegyenForrás: Pénzes Gyöngyvér

Alig pár percnyi sétára innen található a Duna Múzeum, melynek egyik legérdekesebb része lehet az úgynevezett vízeum, mely a vízgazdálkodás múltját, jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat mutatja be. Emellett helyet kap benne a hajózástörténet és a fürdéstörténet, de még a Balatonnal és a szódavízzel kapcsolatos történetek is, szóval minden, ami víz.

A Vízivároson át a bazilikáig

Ha fel akarjuk fedezni Esztergomot, akkor mindenképpen érdemes egy sétát tenni a Kis-Duna sétányon, és bejárni az Érseki Vízivárost, amely a Várhegy alatt helyezkedik el. Itt található többek között a prímási palota, benne a Keresztény Múzeummal, amely Esztergom egyik meghatározó, neoreneszánsz stílusú épülete.

A prímási palota és a vízivárosi plébániatemplom a bazilikából szemlélveForrás: Wikipedia/szabadoszoltan

Itt található egy török hódoltság idején épült dzsámi is, szintén múzeummal a belsejében. Rajtuk kívül azonban még több templomra és kápolnára is bukkanhatunk itt, a hangulatos utcácskákról és a kedves lakóépületekről nem is beszélve. Érdemes innen felkanyarodni a macskalépcsőre, amelyet követve a város emblematikus épületéhez, a bazilikához jutunk.

Graffiti a bazilikához vezető macskalépcsőnForrás: Pénzes Gyöngyvér

A bazilika teljes neve Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház. A helyén álló eredeti templomot Szent István építtette a Várhegy közepén, ezt azonban 1180-ban tűzvész pusztította el. A most álló épületet a 19. században építették, és 1856-ban szentelték fel Ferenc József jelenlétében. A bazilika teljes felújítása jelenleg is tart, és a tervek szerint 2023-ra készül el, de a munkák alatt is látogatható marad (erről bővebben itt olvashat).

Az esztergomi bazilika (Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat a bazilikáról!)Forrás: Pénzes Géza

 

Magyarország legnagyobb egyházi épülete az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas, ami európai viszonylatban is nagynak számít. Ide ellátogatni szinte kötelező program. Az épület bejárása, részleteinek felfedezése igazi vizuális élmény, utána pedig érdemes felmenni a kupolába, ahonnan mellbevágóan szép a kilátás a szélrózsa minden irányába.

A kilátás és az épületrészletek mindenütt mesések (Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat a bazilikáról!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Ahogy azonban korábban utaltunk már rá, a bazilika nemcsak belülről lenyűgöző. A hatalmas épület elképesztő látványt nyújt a környék sok helyéről nappal és éjjel, kivilágítva is: a Dunáról, a szemközti Szlovákiából vagy Esztergom különböző pontjairól. (A várossal szemközt lévő Párkányban tett kirándulásról itt olvashatja korábbi beszámolónkat - a szerk.)

A bazilika mindenhonnan impozáns látványt nyújt (Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat a bazilikáról!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Egy szűk napba nagyjából ennyi fért bele, de a belváros hangulata, a még meg nem látogatott helyek visszahúzzák az egyszeri látogatót. Egy naplementét vagy napfelkeltét megnézni a Várhegyről például mindenképpen érdekes program lehet a közeljövőben.