Tíz járat női utasait kényszerítették megalázó, meztelen vizsgálatra a dohai reptéren talált kisbaba miatt

Dreamliner, Qatar
A Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner repülőgépe
Vágólapra másolva!
Magára hagyott koraszülött kisbabát találtak a dohai nemzetközi repülőtér női mosdójában, ezért tíz járat női utasait kényszerítették úgynevezett invazív genitális vizsgálatra egy reptéri mentőautóban. A nőkkel durván bántak, és beleegyezésüket sem kérték a vizsgálat elvégzéséhez.
Vágólapra másolva!

Az ügy két napja pattant ki Ausztráliában, és az első hírek még arról szóltak, hogy a katari hatóságok egy Sydney-be tartó járat női utasait kényszerítették arra, hogy a kifutópályára érkezett mentőben vegyék le az alsóneműjüket, és vessék alá magukat invazív genitális vizsgálatnak.

Az ausztrál parlament szerdán meghallgatta az ügyben Marise Payne külügyminisztert, aki már arról beszélt, hogy október 2-án a Hamad nemzetközi repülőtéren

tíz járat női utasait kényszerítették arra, hogy átessenek ilyen vizsgálaton,

és közülük 18-an voltak ausztrál állampolgárok. A nőkkel durván bántak, beleegyezésüket sem kérték a vizsgálat elvégzéséhez.

Képünk illusztráció Forrás: Qatar Airways

Ausztrália diplomáciai csatornákon át kért magyarázatot Katartól. Az incidenst az ausztrál szövetségi rendőrség vizsgálja.

Az ausztrál szállítmányozók szakszervezetének új-dél-walesi ága csütörtökön szavaz arról, hogy

a történtek miatt bojkottálják-e a katari állami légitársaság, a Qatar Airways gépeinek kiszolgálását Sydney repülőterén.