Jövőre már turistáknak is lehetővé teszi egy társaság, hogy tengeralattjáróval lemerüljenek a legendás óceánjáró, a Titanic elsüllyedt roncsához. A különleges kalandért közel 40 millió forintot kell fizetni.

Az OceanGate Expeditions jövő május és július között szervez hat expedíciót, mindegyikre legfeljebb kilenc „polgári tudós" jelentkezését várják. A résztvevőknek 125 ezer dollárt (38 millió forintot) kell fizetniük a képzésért és támogatásként, mivel maguk is a személyzet részeként segítenek majd. Mindegyik küldetés tíz napig tart, és 8-10 órás merüléseket tartalmaz az öt főt szállító tengeralattjáróban, akik közül három ember lesz kiképzett turista – írja a Fox News.

A Titanic roncsának 3D-s képe egy lipcsei kiállításonForrás: Wikipedia/asisi F&E GmbH

Az első hat küldetésre eddig már három tucat ember jelentkezett – mondta a Bloombergnek Stockton Rush, az OceanGate Expeditions elnöke. A társaság 2022 nyarán újabb expedíciókat szervez, amelyek során 3D-s modellt készítenek a Titanicról, amely két nagyobb darabban, 3821 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceán fenekén, 900 km-re Új-Fundland partjaitól.

Az RMS Titanic korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt, ám első útján elsüllyedt, miután jéghegynek ütközött 1912. április 14-én, 20 perccel éjfél előtt. A fedélzeten tartózkodó 2224 utasból és személyzetből több mint 1500-an vesztették életüket. A tragédiának többek között James Cameron rendező filmje állított emléket 1997-ben, amely 11 Oscar-díjat nyert el.