Valaha a gyöngyhalászatból éltek meg az itteni telepesek, most turisztikai központot akarnak csinálni Cossackból.

Cossack egy apró szellemváros Nyugat-Ausztráliában, Perthtől 1300 kilométerre északra. Itt volt az ausztrál gyöngyhalászat bölcsője a 19. század második felében, ám amikor 1910-ben egy új kikötőt építettek tőle északra, hanyatlásnak indult a település. 1950-ben teljesen kiürítették, azóta csak egy gondnok lakik ott, aki rendben tartja a környéket, és integet az alkalmi turistáknak.

Turisták pedig akadnak, annál is inkább, mert bár a település legtöbb háza odaveszett már, több régi épületet is eredeti formájában felújítottak. Kávézók és múzeum várja a látogatókat már most is, de a tulajdonos nyugat-ausztrál kormány még nagyobb potenciált lát a terület fejlesztésében. A történelmi épületeken túl egy szép strand is van mellette, a közelben pedig Coral Bay, Karratha és a Karijini Nemzeti Park is vonzó lehet a turistáknak.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat Cossackról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock/Philip Schubert

Idén októberben el is kezdték felmérni a befektetői érdeklődést olyanoktól, aki turisztikai központot alakítanának ki Cossackból, szállásokkal, vendéglátóhelyekkel, galériákkal és kempinggel. A területre bérleti vagy tulajdonjogot lehet majd szerezni, tiszteletben tartva az őslakosokkal kötött földhasználati megállapodásokat.

Ausztráliában nem ez az egyetlen szellemváros. Cossacktól mindössze 200 kilométerre délkeletre található például Wittenoom, a valaha nyüzsgő bányászváros. Ott 1943-ban nyitottak megy egy azbesztbányát, aminek egészségkárosító, rákkeltő hatását csak jóval később ismerték fel. A veszély és a figyelmeztetések ellenére még most is sok turista látogatja az elnéptelenedett települést. Itt olvashat róla bővebben, és nézhet képeket róla.