Több évre börtönbe kerülhet az az amerikai férfi, akit azzal vádolnak, hogy három alkalommal is lézerrel világított meg repülőgépeket, megzavarva azok pilótáit.

A hatóságok azzal vádolják Roger Floyd Hendricks georgiai lakost, hogy három különböző alkalommal zöld lézerrel világított meg leszálló repülőgépeket a Savannah-Hilton Head Nemzetközi Repülőtéren. Az első két incidens 2019 novemberében és decemberében történt, a harmadik pedig 2020 januárjában. Ha bűnösnek találják, minden esetért külön-külön akár öt év börtönnel és jelentős pénzbüntetéssel sújthatják – írja a Fox News.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock/riopatuca

A repülőgépek lézerrel való megvilágítása rendkívül veszélyes, mert elvakíthatja a pilótákat. Ahogy egy korábbi cikkünkben megírtukMagyarországon is több ilyen eset történik évente, de nehéz megtalálni az elkövetőket. A pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható Magyarországon.

Az alábbi videón megnézheti, mit láttak a pilóták, amikor tavaly márciusban lézerfénnyel próbálták megzavarni a Eurowings Stuttgart-Budapest járatát az érkezéskor.