Több ezren jelentkeztek már a Royal Caribbean hajótársaságnál azokra az ingyenes hajóutakra, amelyeken az újraindulás előtt önkéntesekkel kell tesztelniük a járványügyi biztonságot.

A koronavírus-járvány a nagy hajótársaságokat is érzékenyen érintette, hiszen tavasz óta nem szerveznek utakat a turistáknak. Noha a pandémia második hulláma miatt az újrakezdés időpontja még bizonytalan, a készülődés már megkezdődött. Ennek részeként hamarosan olyan rövid tesztutakat indítanak majd, amelyeket az amerikai Járványügyi Központ előírt számukra a fizetős vendégek fogadása előtt.

A tesztutakon ingyen vehetnek részt önkéntes utasok, akik a személyzettel együtt próbálják ki a gyakorlatban, hogyan működnek majd azok az új eljárási rendek, amelyeket a koronavírus-fertőzés megelőzésére alkottak meg a beszállítástól, az étkezésen át a közös helyiségek használatáig. Amennyiben ezek a tesztutak sikeresek lesznek, a hajótársaságok csökkentett kapacitással újraindíthatják járataikat.

A Royal Caribbean társaság Symphony of the Seas nevű hajója várakozik Miami kikötőjében. Ez a világ legnagyobb utasszállító óceánjárójaForrás: 2020 Getty Images/Joe Raedle

A hír bejelentése óta máris több ezren jelezték, hogy szívesen lennének önkéntesek – mondta a Fox News érdeklődésére a Royal Caribbean szóvivője. Egy hét alatt több mint 6000 email érkezett a társasághoz, de a Facebook-oldalukon is több mint 20 ezer érdeklődő akadt. Az érdeklődés annak ellenére nagy, hogy a tesztutak pontos időpontja és útvonala egyelőre nem is ismert.