Velencében rosszul mérték fel a várható dagály mértékét, így elöntötte a víz a Szent Márk teret.

A rendszert általában 1,3 méteres vízmagasságnál kapcsolják be, az előrejelzések szerint azonban csak 1,2 méteres áradást vártak, miközben magasabb lett a vízállás.

Turista fotózkodik a Szent Márk téren (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: AFP/Andrea Pattaro

Mire kedden reggel elérte a víz a lagúnákat, a rendszert már túl késő volt aktiválni - írja a The Guardian. 

Emberek sétálnak a vízben 2020. december 8-án a velencei Szent Márk téren (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: AFP/Andrea Pattaro

Délutánra 1,45 méteres vízszintet jósolnak, a lakosok ennél is magasabbat. A helyzet nagyon rossz, mert nem számítottunk rá  - mondta a Venessia.com vezetője, Matteo Secchi, aki szerint visszatértek a régi problémához, holott a Mose nevű védelmi rendszerrel azt hitték, hogy többet ilyen nem fog előfordulni. 

Modell fogja a ruháját az elárasztott téren (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: AFP/Andrea Pattaro

Carlo Alberto Tesserin, a székesegyház képviseletében borzalmas helyzetről beszélt, és azt mondta, hogy ha tovább emelkedik a vízszint, akkor a belső kápolnák is víz alá fognak kerülni az így is elöntött épületben. 

Az áradás érinti a bárokat, éttermeket és a boltokat is, a kár mértéke még nem ismert. 

A régóta várt és teljes mértékben júliusban tesztelt Mose rendszert dicsérték, amiért az utóbbi időben megmentette a dagályoktól a várost. Október elején a rendszer hatalmas sárga zsilipjeivel szeparálták el a tengertől a Velencei-lagúnát, és ezzel sikerült megvédeni a várost, amikor 1,2 méterre emelkedett a vízszint. Néhány héttel később szintén jól vizsgázott a rendszer, amikor 1,35 méter volt a vízmagasság.

A gátrendszer ára 8 milliárd dollár volt.