Magyarország erdeiben túrázni remek lehetőség a kikapcsolódásra a fárasztó hétköznapok után. A természetjárók száma 2020-ban meredeken emelkedett, ami érthető is, hiszen a járványügyi korlátozások betartása jelenleg szűk teret szab a testi-lelki felfrissülésre. De nem árt tisztában lenni néhány alapszabállyal, ha erdei kirándulást tervezünk.

Magyarország területének a negyedét erdők borítják. Ha valaki ezekben szeretné tölteni a szabadidejét, annak fontos tudnia néhány írott és íratlan szabályt, amelyeket nemcsak az erdőlakók, de a saját érdekünkben is érdemes betartani. A saját tapasztalataink és a nemzeti parkok ajánlásai és szabályai alapján összegyűjtöttük ezeket.

Szemétlerakás

Ez egy olyan témakör, amelyről sajnos még most sem lehet eleget beszélni, hiszen még mindig sok helyen látni szemétkupacokat. A notórius szemétlerakók mellett bizony a túrázók is hagynak el ezt-azt imitt-amott.

Befagyott patak felett a Mátrában (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Az erdőkben a pihenők környékén előfordulhatnak szemeteskukák a lakott területhez közel, de semmiképp se számítsunk szemétgyűjtőkre az erdő mélyén. Egyetlen lehetőségünk marad:  gondosan visszacsomagolni a hátizsákunkba minden hulladékot, amit termeltünk, és elszállítani magunkkal az első nyilvános szemetesig. 

Előfordul, hogy nagyobb mennyiségű hulladékra bukkanunk, sokszor egészen meglepő helyeken, hiszen komoly logisztikai művelet lehet egy-két helyre kiönteni a szemetet. Ilyenkor jelentsük azt a Hulladékvadásznak - őket már letölthető alkalmazáson keresztül is értesíthetjük a szemét pontos helyéről, és pénzbeli adományokkal is tudjuk segíteni őket a honlapon keresztül.

Flóra és fauna

Az erdőben sokan élnek, még ha nem is mutatják meg magukat olyankor, amikor meglátogatjuk az otthonukat. Így a legkézenfekvőbb mindig látogatóként tekinteni saját magunkra is, és úgy viselkedni, mint amit mi is elvárnánk egy otthonunkba látogatótól.

Az ősz és a tél határán (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Igyekezzünk az erdőt érintetlenül hagyni úgy, ahogy van. Az elhullajtott agancsok begyűjtése például illegális, ezek elhelyezkedése ugyanis rengeteg információval szolgál a vadgazdálkodó és erdőfenntartó szervezetek számára. 

Állatokkal összefutni mindig nagy öröm. Ha lehetőségünk van rá, próbáljuk őket megfigyelni, de sosem megzavarni őket. Bátran használjuk a különböző határozókat: például a Magyar Madártani Egyesület által kifejlesztett applikációt.

Erdőtükör (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Hasonlóak a szabályok a növények esetében is: nem ildomos leszedni, majd hazaszállítani az éppen kikandikáló vagy javában pompázó virágokat, hiszen nagyon sok közülük védett státuszban van. Ha pedig az erdőben gombát gyűjtünk, azt minden esetben vigyük el gombaszakértőhöz.

Tájékozódás

Téli hónapok lévén korán sötétedik, sokszor nagy a köd, így annak ellenére, hogy az erdőben rengeteg jelzés segíti a túráink megtervezését, a túratérkép vagy a GPS-alapú tájékozódási appok használata elengedhetetlen. Mielőtt a bajszunk alatt dörmögve szidnánk a jelzésfestés esetleges hiányosságait, azt se felejtsük el, hogy sok jelzést a különböző túraszervezetek önkéntesen tesznek ki a saját szabadidejüket felhasználva és akár új útvonalakat is kijelölve.

Velem környékén a Kéken (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű ital és étel legyen nálunk, illetve ilyenkor egy fejlámpa is hasznos lehet a hátizsákban, ha mégis ránk sötétedik. Az évnek ebben a szakában sok az erdőgazdálkodók által szervezett hajtóvadászat, amelyekről az illetékes erdőfenntartó elérhetőségein érdemes tájékozódni.

Tűzrakás

A tűzrakásra egyértelmű és elég világos szabályok vonatkoznak, talán ki sem kell fejteni, miért. Tüzet csak a kijelölt tűzrakó helyeken lehet gyújtani (de erős szélben ezt is fontoljuk meg), illetve tűzgyújtási tilalom esetén sehol sem.

Verőfényes téli napon (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Csábító lehet egy-két élő fa kisebb ágainak begyűjtése, vagy akár kisebb fák kivágása is, de ezt a gondolatot is űzzük el agyunk leghátsó sarkába, és inkább keressünk lehullott vagy letört ágakat, még ha kicsit messzebb is kell poroszkálni érte.

Közlekedés

Ha kerékpárral vágunk neki az erdőnek, keressük az erre kijelölt szakaszokat, ha egy mód van rá. A terepmotor és quad használatát lehetőleg mellőzzük. Ezek használata – amellett, hogy a nyugalmat kereső túrázókat zavarja - jelentős zaj- és környezeti szennyezéssel jár, ami a Nemzeti Parkokban tilos is.

A zúzmara mesebelivé varázsol minden erdőrészletet (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Autóval sem hajthatunk be akárhová, ahol aszfaltozott utat látunk, még akkor sem, ha a kilátópont, ahová igyekszünk, esetleg így könnyebben elérhető. Keressünk parkolót lehetőleg a civilizáció közelében, és élvezzük, hogy minél több időt tölthetünk a friss levegőn. 

Hazánk erdei rengeteg csodát rejtenek, és megfelelő hozzáállással ez még sokáig így is maradhat. Csak rajtunk múlik!