A kínai Harbinban idén is megtartják a Nemzetközi Jég- és Hószobrász Fesztivált, amely a világ egyik leghíresebb ilyen kiállítása. A tömegrendezvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt lemondták.

Harbin Kína tizedik legnagyobb városa, az észak-kínai Hejlungcsiang tartomány fővárosa. Fekvése miatt közvetlenül érik a szibériai szelek, ezért a hideg idő garantált ilyenkor. Télen az átlaghőmérséklet –16,8 Celsius-fok, de a –30 fok alatti hőmérséklet sem ritka.

A fesztivál egy 1963 óta megtartott helyi szokásból ered, amikor télen jéglámpásokkal tartottak kerti mulatságokat. Ezt a kulturális forradalom miatt egy időre felfüggesztették, majd 1985-től felélesztették a tradíciót, és évente megtartják a helyi Csaolin parkban.

Az idei kiállítás 600 ezer négyzetméteren terül el.A több mint 2000 épület és szobor felépítéséhez 180 ezer köbméter jeget és 150 ezer köbméter havat használtak fel. Bár Harbinban épp nem jelentettek koronavírusos megbetegedést, a környező városokban igen, ezért a járvány megakadályozására a tervezett tömegrendezvényeket lemondták, noha a park látogatható - írja az Euronews.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a kiállításról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Str