Óriási jégdarab szakadt le egy kamcsatkai vízesésről, egy ember meghalt

Kamchatka Vilyuchinsky vulkán
View of Vilyuchinsky volcano from Avachinsky Bay.
Vágólapra másolva!
Hatalmas jégtömb szakadt le egy vízesésről az oroszországi Kamcsatkán, egy ember meghalt, hárman megsérültek, köztük egy gyerek - közölte csütörtökön a helyi katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

Az eset a távol-keleti félsziget hegyvidékén, a Viljucsinszk-vízesésénél történt, amely népszerű turisztikai látványosság. A vízesés 39 kilométerre délnyugatra fekszik Petropavlovszk-Kamcsatszkij településtől.

A Viljucsinszkij vulkán Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Alexandr Piragis

A 2173 méter magas Viljucsinszkij vulkán lejtőin több gleccser van, amelyek patakokat táplálnak. A szóban forgó vízesés a vulkán északnyugati lejtőinél csordogáló patakokból alakult ki, a víz a vulkán lábánál negyvenméteres magasságból zuhan egy hómezőre.

Egy lavina hozhatta mozgásba

Ezt a rendkívüli természeti látványosságot kereste fel csütörtökön egy turistacsoport idegenvezető kíséretében, amikor

leszakadt a megfagyott vízesés egy nagy darabja.

Egy ember meghalt, hárman megsérültek, köztük egy gyerek, akinek állapota súlyos.

A sérülteket helikopterrel a körzeti kórházba szállították.

A katasztrófavédelem helyszínre érkezett emberei átvizsgálják a leomlott jégtömb törmelékét, hogy megbizonyosodjanak arról, nincs több áldozata a jégomlásnak.

Jaroszlav Muravjov, a helyi vulkanológiai és szeizmológiai intézet vezető munkatársa azt mondta, hogy ez a hely az egyik legveszélyesebb Kamcsatkán a lavinaomlások szempontjából. Úgy vélekedett, hogy egy lavina hozhatta mozgásba a jégtömeget, ami végül a megfagyott vízesés "jégnyelvének" leszakadását okozta.