A Visegrádi-hegységben található Lajos-forrás rendbetételével kezdődött meg a héten a Pilisi Parkerdő forrásfelújítási programja, mely további 23 erdei vízvételi helyet érint.

A felújítás két hétig tart, ebben az időben a Szentendre határában fakadó forrásból reggel 8 és délután 3 óra között nem lehet vizet vételezni - közölte Mészáros Péter, a társaság szóvivője az MTI-vel.A munkálatok során megtisztítják a terméskőfalat, kijavítják a fugákat, kicserélik a kerítést és a kiskaput, és a forrás közvetlen környezetét is rendbe teszik.

A Lajos-forrás felújítását a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban megvalósuló fejlesztések részeként további 23 erdei forrás rendbe tétele követi. Az év végéig megújul például a közelben található Salabasinai-kút, valamint a visegrádi Kaán-forrás és a Boglárka-forrás is.

A Lajos-forrásForrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Szentendre határában fakadó, bővizű Lajos-forrás népszerű kirándulóhely a Visegrádi-hegységben, számos turistaút érinti. Egyes hagyományok szerint a forrás már évszázadok óta Nagy Lajos király nevét viseli, aki szeretett vadászni ezen a környéken.A forrásból kifolyó víz a Jóvízű-patakot táplálja, de az arra járók is gyakran oltják belőle szomjukat.Fontos tudni, hogy a forrásvíz minősége a vízhozamtól, évszaktól függően gyorsan változhat, így vizét mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja.