Van egy szigetpár, amelyet a világon a legfurcsábbak között tartanak számon: az egyikük az Egyesült Államokhoz, a másikuk Oroszországhoz tartozik, és alig négy kilométer választja el őket. Meg majdnem egy nap.

Aligha gondolná az ember, hogy az Egyesült Államokból egy óra alatt simán át lehet sétálni Oroszországba, pedig a Bering-szorosban lévő Diomede-szigeteknél ez elvileg lehetséges – legalábbis télen, ha befagy a tenger. És azért csak elvileg, mert jelenleg az átjárás tilos.

Forrás: NASA Earth Observatory

A két sziget legközelebbi pontjai között alig négy kilométer van, ám aki átmegy a Kis-Diomede-szigetről (amely az USA-hoz tartozik) a Nagy-Diomede-szigetre (amely Oroszországé), az egyúttal átlépi a nemzetközi dátumválasztó vonalat is, és máris a következő naptári napon találja magát. Ezért néha a nagyobbik szigetet néha Holnap-szigetnek, a kisebbiket pedig Tegnap-szigetnek is hívják.

A két szigetet mindössze 3,8 kilométer választaja el egymástól, és télen akár át is lehetne sétálni az egyikről a másikra (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: YouTube/ Un Mundo Inmenso

A két sziget közül csak a kisebbiken található lakott település. A Kis-Diomede-sziget nyugati oldalán egy 115 fős falucska áll iskolával, postával és bolttal. Alaszkai őslakosok lakják, és rendszeres helikopterjárat köti össze a szárazfölddel, illetve, amikor az időjárás lehetővé teszi, repülő is érkezik a jégen kialakított alkalmi leszállópályára.

A Kis-Diomede-sziget faluja (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Wikipedia/U.S. Coast Guard Photo by Petty Officer Richard Brahm

Az orosz sziget lakosságát, amelyet az orosz földrajztudós után Gvozdgyev-szigetnek is neveznek, a szovjet időkben a szárazföldre telepítették át, így jelenleg csak katonák állomásoznak rajta – írja a Wikipedia. A Nagy-Diomede-szigeten egyébként a távol-keleti időzónát használják, így a két sziget között az időeltérés 21 óra (nyáron 20).

A két sziget közötti határ 1867 óta létezik, amikor az Egyesült Államok megvásárolta Alaszkát az Orosz Birodalomtól 7,2 millió akkori dollárért. A hidegháború alatt itt húzódott a „jégfüggyöny", amelyet 1987-ben Lynne Cox mégis csak átúszott. Az úszónőnek Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan is gratulált, ami akkor komoly előrelépés volt a diplomáciai enyhülés felé.