Megújul a Jókai-kert és felújítják az ott található Steindl-villát a főváros XII. kerületében, a Sváb-hegyen. A 900 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően - várhatóan 2022 végéig - egy új látogatóközpont jön létre.

A Költő utca 21. szám alatt található Jókai-kert fejlesztésének fő célja, hogy ne csak a diákok, hanem a felnőttek körében is "egy nagyon kedvelt pihenő- és látógatóhely" alakuljon ki - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója. Füri András a Steindl-villa felújítását ismertetve elmondta: az épület rekonstrukciója mellett a beruházás során verandát és rendezvényteraszt is kialakítanak, valamint megépítik a látogatóközpont fogadóterét, ahol zöld bolt, mosdók, és catering helyiség lesz. Az új épület és a villa között egy átjáró létesül, a fogadótér emeletén irodák lesznek, és építenek egy tároló épületrészt is.

A villában az európai uniós jelentőséggel bíró, Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítást, foglalkoztató- és előadótermeket alakítanak ki. A kiállítás magját az igazgatóság országos viszonylatban is egyedülálló, közel 500 tételes madárpreparátum-gyűjteményének egy része alkotja majd. Erre alapozva a látogatók játékos és interaktív személtető anyagok, információs eszközök segítségével, élményszerűen ismerhetik meg Magyarország és a Kárpát-medence fészkelő madarait.

A projekt keretében Jókai Mór egykori - ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló - gyümölcsöskertje is megújul. A kertben a régióra jellemző lágy és fás szárú növényeket ültetnek. Az igazgatóság irodaépülete és a Jókai présház környezetében a történeti, műemléki jelleg lesz domináns, a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatása, valamint az ökoturisztikai funkciók lesznek hangsúlyosak.

A Jókai-kertForrás: Duna-Ipolya Nemzeti Park

A kerti utak felújítása mellett a kert többek között új parkbútorokkal, madáritatókkal és egy detektívüveges madárlessel is gyarapodik. A kertet jelenleg elcsúfító, leromlott fizikai állapotú és megjelenésű faépületeket lebontják. Helyükön parkolóhelyek, fedett kerékpártároló és pavilon létesül. Megújul a kert bejárata is: a látogatókat a jövőben reprezentatív vendégbejárati kapu fogadja majd.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió és a kormány 900 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.