Ciprus feloldja a kötelező karantént a beoltottak, illetve negatív teszttel érkezők számára.

Ciprus május 10-től feloldja a kötelező karantént a teljesen beoltott, illetve negatív koronavírusteszttel érkező külföldiek számára - jelentette be hétfőn Szavvas Perdiosz turizmusért felelős államtitkár, akit a CNA félhivatalos hírügynökség idézett. 

A beutazás feltétele, hogy valakit teljesen immunizáltak, illetve három napnál nem régebbi negatív PCR-tesztet tud felmutatni. 

Perdiosz hangsúlyozta, hogy a Szputnyik V vakcinával történt beoltást is elfogadják a szigeten, amelynek legfontosabb iparága a turizmus.

A szabályozás a schengeni övezet országaira, az Egyesült Államokra, Nagy-Britanniára, Izraelre, Egyiptomra, Katarra, az Egyesült Arab Emírségekre, Kanadára, Svájcra, Ausztráliára és Új-Zélandra terjed ki - közölte a RIK közszolgálati televízió.

Oltóközpontban Nicosiában, Cipruson 2021. április 7-énForrás: NurPhoto via AFP/Danil Shamkin/NurPhoto/Danil Shamkin

Konsztantinosz Joannu ciprusi egészségügyi miniszter egyébként pénteken jelentette be a járványügyi intézkedések szigorítását az éjszakai kijárási tilalom időtartamának kiterjesztésével a koronavírussal fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt. A kormányzati elképzelések szerint április 26-tól május 9-ig zárva lesznek a fodrászok, az edzőtermek, a színházak, a kávézók, valamint a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek is. Az emberek csak munkavégzés céljából tartózkodhatnak a szabadban,  akinek nincs engedélye erre, az naponta legfeljebb egyszer hagyhatja el az otthonát. A hatóságok kivételt fognak tenni május elsején, a görög ortodox húsvéti istentiszteletek alkalmával.

A mintegy egymillió lakosú Cipruson a járvány kitörése óta 62 349 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 298-an haltak meg a Covid-19 betegségben.