A tavaszi rügybontást követően virágba borult a fertődi Esterházy-kastély parkja, amely szabadon és biztonságosan látogatható. Kibontotta leveleit a látványos lomkoronájú szomorú japánakác és a tulipánfa is.

A fertődi Esterházy-kastély 1906-ban elkészült angolparkjában mintegy 80 fa- és cserjefajta él napjainkban. Az egyik legkülönlegesebb közülük a japánakác „szomorú" változata. Ez, az akár 10 méter magasasra is megnövő növény hazája - nevével ellentétben - Kína és Korea.

A fertődi kastélyparkban található változat nem, vagy csak alig hoz virágot. Igazi dísze az ernyő formájú koronája és a tekervényes ágrendszere. A közönséges pagodafának is hívott növényből kettő található a fertődi Esterházy-kastély angolparkjában, kettő pedig a Pál-major területén. A 70-80 éves példányt úgynevezett szoliter növényként ültették el, ugyanis így mutat a legszebben.

Kattintson az alábbi képre a galériáért!

Kattintson a képre a galériáért!Esterházy-kastély

Ezekben a napokban a tulipánfa is kibontotta leveleit az angolparkban. Az Észak-Amerikában őshonos, akár 30 méter magasra is megnövő fafaj nevét a tulipán virágaihoz hasonló leveleiről kapta. Az angolparkban élő példánynak nem mindennapi története van: egy korábban kipusztult anyanövény gyökérsarjáról nevelkedett. Életkora körülbelül 40 év.