A napokban újra megnyitották látogatók előtt a római Colosseumot, ahol 2023-ra egy könnyű szerkezetű, összecsukható színpadot építenek a gladiátorviadalok helyszínén.

A tervek szerint egy csúcstechnológiás, könnyű szerkezetű, összecsukható színpadot húznak fel az arénában. Ezzel gyakorlatilag helyreállítják azt a színpadot, ahol a gladiátorviadalokat tartották az ókori Rómában. Ez a színpad egészen a 19. századig létezett, akkor elbontották a régészeti feltárások miatt.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg a látogatók előtt nemrég újranyitott Colosseumot!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: MTI/AP/Domenico Stinellis

Az arénát így ismét szabadtéri kulturális előadásokra lehet majd használni, és  a Colosseum látogatói az aréna közepéről csodálhatják meg az ókori építményt. A háromezer négyzetméter alapterületű mobil rendszer lehetővé teszi, hogy gyorsan befedjék vagy kinyissák a föld alatti épületrészeket, egyrészt, hogy megvédjék az esőtől, vagy hogy lehetővé tegyék szellőzésüket.

A Colosseumot Kr. u. 70 és 80 között építették, a nyilvános kivégzések és a gladiátorviadalok véres helyszíne volt. Több mint 450 éven át működött arénaként. A Forum Romanummal együtt Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter elmondta, hogy a 18,5 millió euróba (6,7 milliárd forint) kerülő munkáknak 2021 végéig kell elkezdődniük, és 2023-ig tartanak majd.