Az Év Kerékpárútja pályázat keretében szavazásra bocsátott 11 kerékpárútra összesen 11 596 voks érkezett. Az ország hét megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő kerékpárút lett az ország kedvenc bringaútja 2976 kedveléssel.

Az ország talán leglátványosabb kerékpáros-építménye a Tisza-tó fölött vezető négy híd. Monumentalitása mellett azért is megérdemli a nyertes címet, mert az egyik leglátogatottabb kerékpáros úti cél. 2020-ban közel 100 ezer kerékpáros haladt itt át – írja közleményében az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

Kattintson az alábbi képre, és nézzen galériát a győztes kerékpárútról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tavaly nyáron átadott 6,5 km-es kerékpárúton az autóforgalomtól elválasztva, teljes biztonságban gurulhatunk. Ezzel teljessé vált a kis Tisza-tó-kör, rengeteg bringást vonzva erre a különleges hangulatú helyre. A tó körbetekerése megfelelő felkészültséggel könnyen teljesíthető kihívás a kezdő bringásoknak is, hiszen a kerékpárút majdnem végig sík terepen vezet, közvetlenül a Tisza-tó festői szépségű tájai mellett. A látogatók előre megtervezhetik a tókerülést az Aktív Magyarország oldalán lévő túraajánló alapján.

Kerékpárút a Tisza-tó körülForrás: Facebook/Aktív Magyarország

Akik úgy érzik, hogy kihívás lenne klasszikus bringával a tókerülés, csatlakozhatnak a Hortobágyi Nemzeti Park e-kerékpáros túráihoz, amelyek a járványügyi helyzet elmúltával indulnak. Az e-bike-ok elektromos rásegítésének köszönhetően még több figyelmet szentelhetünk a csodálatos természetnek. A szakavatott túravezetők olyan természeti csodákra hívják fel a figyelmet, amely mellett egyébként könnyedén elsuhannánk. Az e-kerékpáros túrákról további információ a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont elérhetőségein kérhető.

Idén második alkalommal hirdette meg Az Év Kerékpárútja pályázatot a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub. A szervezők a lakosság által beküldött 46 pályázat közül szakmai és turisztikai szempontok alapján kiválasztott 11 kerékpárutat bocsátottak szavazásra az Aktív Magyarország Facebook-oldalán, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban. A pályázat emellett a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívja a figyelmet.

A 11 kerékpárútra május 10. éjfélig lehetett szavazni. Az Év Kerékpárútja cím nyertesét – a tavalyi évhez hasonlóan – a közlekedési kultúra napján, május 11-én hirdették ki.

A verseny végeredménye
(zárójelben a szavazatok száma)

Poroszló–Tiszafüred kerékpárút (2976)
Deseda-tó kerékpáros kör (2880)
Oroszlány–Tatabánya kerékpárút (892)
Veszprém–Balatonalmádi kerékpárút (790)
Szilas-menti kerékpárút (780)
Rákos-patak-menti kerékpárút (756)
Szob-Zebegény kerékpárút (698)
Római-part–Szentendre kerékpárút (623)
Tómalom–Fertőrákos kerékpárút (404)
Bene-patak-menti kerékpárút, Pálosvörösmart (404)
Pálháza–Bózsva kerékpárút (393)
Összesen: 11 596