Kizárólag vízi úton megközelíthető kilátókat adtak át az aktív- és ökoturisták számára a Tisza-tó Poroszlói medencéjében. A Békatutaj Egyesület által épített kilátótornyok kilenc méter magasak, felső szintjükről belátni az egész Poroszlói medencét. Az építés és az átadás története sem szokványos.

A Tisza-tó környékén a kétezres évek derekán tíz kilátó is állt, azonban ezek az építmények az elmaradozó karbantartások miatt rövid idő alatt használhatatlanná váltak. Mikor szóba került a kilátók újjáépítése, a tervezők más koncepció mentén álltak neki a kivitelezésnek. Ennek révén a kilátók egyúttal a poroszlói medencében ritkának számító vízitúrás pihenőhelyként is funkcionálnak.

A tornyok olyan jellegzetes, védett madárfajokról lettek elnevezve, melyek közvetlenül az építmény környezetében is gyakran fellelhetőek. A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén létesült Fattyúszerkő-kilátó megtartotta a szigeten korábban állott torony nevét, hiszen a Tisza-tó ezen szakaszán gyakran látni a víz színét súrolva repülő fattyúszerkőcsapatokat. Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátón a kivitelezés közben rendszeresen hallható volt a bölömbika búgása, ezért az épület neve Bölömbika-kilátó lett.

Mindkét kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban. Olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik, és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan pásztázzák a környéket.

Kattitnson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat az új kilátókról!

Kattitnson a képre a galériáért!Forrás: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

A tervezéskor és a kivitelezéskor is fontos szempont volt az időtállóság, ezért mindkét kilátó alapja horganyzott acél, a felépítmény pedig vörösfenyőből készült. Az építők a kivitelezés során komoly kihívásokkal néztek szembe, ugyanis télen a Tisza-tó vize 1-1,5 méterrel alacsonyabb a megszokottnál, így a hagyományos partvonaltól befelé métereken át csak iszapos területet találunk. Ezen az ingoványos területen kellett eljuttatni a vízbe a kilátók 8 tonnányi faanyagát, amit végül egy direkt erre a célra készített, aggregátorral ellátott vaslemezszánkóval oldottak meg.

A kilátók átadását a megszokottól eltérően egy faragott faléc láncfűrészes átszelésével ünnepeltékForrás: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

A 35 millió forintból megvalósult fejlesztést az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatta. Annak érdekében, hogy ezek a kilátók ne juthassanak korábbi társaik sorsára, a Békatutaj Egyesület közösségi finanszírozó kampányba fogott. Erőfeszítéseink sikerrel jártak, a környéken 15 szolgáltatót sikerült meggyőznünk arról, hogy segítsenek a kilátók karbantartásában" - mondta Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke. A résztvevők rendszeres pénzadománnyal vagy saját emberi erővel fognak segíteni a kilátók állagmegóvásában.