Spanyolország a járvány szempontjából kockázatot nem jelentő ország közé sorolta Magyarországot hétfőtől, ami lehetővé teszi a korlátozások nélküli beutazást.

A dél-európai ország azután változtatott Magyarország minősítésén, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is módosította járványügyi térképét a múlt héten, és zöld besorolási színnel látta el Magyarországot. 

Bőröndjét tolja egy Németországból érkezett utas a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek székhelyének, Palma de Mallorcának a repülőterén 2021. március 18-án.Forrás: MTI/EPA/EFE/Cati Cladera

A változásnak köszönhetően

a magyar állampolgárok oltási igazolás és tesztkötelezettség nélkül is beléphetnek Spanyolország területére.

A járvány előtti időszakhoz képest az egyetlen különbség, hogy a beutazás előtt 48 órával a spanyol egészségügyi minisztérium, Spain Travel Health elnevezésű internetes oldalán keresztül egy hivatalos egészségügyi kérdőívet kell kitölteni.A Kanári-szigetek autonóm kormánya továbbra is fenntartja, hogy a hozzájuk érkezők számára a szállás elfoglalását oltási igazoláshoz, vagy a lezajlott koronavírus-fertőzés igazolásához, illetve 72 órán belüli negatív teszteredményhez köti.
Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta: továbbra mérséklődik a járvány terjedése az országban.

Egy egészségügyi dolgozó megméri egy tesztelésre érkező nő hőmérsékletét Granadában 2020. december 21-én.Forrás: NurPhoto via AFP/Álex Cámara/NurPhoto/Álex Cámara

Az új esetek előfordulása két hét átlagában százezer emberből 92. A 17 tartomány és két autonóm város közül ötben ez a szám száz felett van, ötben pedig ötven alatt. Az új fertőzöttek többsége a 15-35 év közötti korcsoportokból kerül ki, vagyis akik még nem kerültek sorra az oltási rendben.Silvia Cazón egészségügyi államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy néhány nap híján fél éve kezdődött a koronavírus elleni oltások beadása, ezalatt mintegy 39,3 millió vakcina érkezett az országba.

Utcai árus tarka legyezőket kínál eladásra Valenciában 2021. június 21-én.Forrás: MTI/EPA-EFE/Ana Escobar

Eddig 23,2 millió embert, a lakosság 48,9 százalékát oltották be a védőoltás első dózisával, míg 14,4 millióan, a lakosság 30,4 százaléka megkapta a gyártó által előírt összes adagot.Silvia Cazón kitért arra is, hogy a július elsejétől hatályos uniós digitális Covid-igazolványt tesztüzemben már használják Spanyolországban, és eddig 1,8 millió igazolást adtak ki a kérelmezőknek.
A spanyol központi kormány csütörtökön rendkívüli ülésen dönt arról, hogy június 26-ától megszűnik a szabadtéri maszkviselés kötelezettsége.

Emberekkel teli strand Costa Braván 2020. augusztus 17-én.Forrás: AFP/Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto

Juan Manuel Moreno, Andalúzia elnöke bejelentette: az autonóm kormány elővigyázatosságból továbbra is javasolni fogja területén a maszkviselést a szabadban is, mivel az országban itt a legmagasabb az új koronavírusos esetek aránya. Két hét átlagában százezer emberből 173-an fertőzöttek.