A nyári főszezonban a balatoni vonatokra is kiterjesztette a MÁV-START a szegedi vonatokon május óta elérhető okosjegyet. Ezzel a jegytípussal jelentős kedvezmények érhetők el, a vasúttársaság az InterCity vonatokkal elérhető balatoni állomásokra 2021 forinttól kínál jegyet.

A kizárólag papírmentes csatornákon, azaz a MÁV mobilalkalmazáson és a megújult ELVIRA felületén elérhető balatoni okosjegy a nyári főszezonban a tóhoz közlekedő InterCity- és expresszvonatokon kínál vonathoz kötött, kedvezményes ajánlatokat, valamennyi kocsiosztályon – áll a MÁV közleményében. Vonatonként előre meghatározott számú hely váltható kocsiosztályonként, a rendszer pedig automatikusan mutatja a legkedvezőbb elérhető ajánlatokat. Az ár már tartalmazza a helyjegyet, és mellé már semmilyen más pótjegyet vagy helyjegyet nem kell váltani. További kedvezmény az okosjegy árából nem érvényesíthető.

Forrás: MÁV

A balatoni okosjegy még az elektronikus úton megvásárolható egyéb jegyek esetén érvényesíthető 10 százalékos kedvezményhez képest is olcsóbb. Ezzel a jeggyel Budapestről az összes balatoni településre 2021 forintba kerül a másodosztályú utazás, Keszthelyig akár 1100 forintot is megtakarítva ezzel. Miskolcról Fonyódra vagy Szegedről Zamárdiba utazva 1615 forinttal kerül kevesebbe az út, míg Nyíregyházáról Balatonföldvárig az Aranypart Expresszel 2000 forinttal olcsóbb az utazás. Budapest és a déli part jelentős része között, az első osztály kényelmét választva 2499 forinttól váltható meg a jegy a Balaton IC vonatokra; ez Keszthelyig 2899 forintba kerül.

A Budapest és a Balaton között utazók a Balaton InterCity-re; a Tópart InterCity-re valamint a Kék Hullám InterCity-re válthatnak okosjegyet. Erre természetesen a távolabbi állomásokról a Balatonra utazóknak is lehetőségük van; ők a Tekergő (Szolnok—Tapolca, Nyíregyháza—Zánka-Erzsébettábor), az Aranyhíd (Szeged—Fonyód), az Aranypart (Nyíregyháza—Fonyód), az Ezüstpart (Miskolc–Fonyód) és a Napfürdő (Szolnok—Fonyód) expresszvonatokra válthatják meg ezt a típusú a jegyet.