Vudu szertartással vették le a rontást egy repülőgépről a togói főváros repülőterén, miután az utasszállítóba előzőleg villám csapott.

Az Ethiopian Airlines gépe New Yorkból érkezett Loméba, és a földet érés előtt nem sokkal egy villám csapott be. A repülőben kisebb kár keletkezett, és nem volt alkalmas állapotban arra, hogy újra felszálljon.

A javítás mellett másnap vudu papok érkeztek a repülőtérre, hogy levegyék a rontást az utasszállítóról. Ehhez vizet és alkoholt fröcsköltek rá, hogy kiengeszteljék Hiébiéssót, a villámok istenségét – írja az AirLive.net. A szertartásról videó is készült.

A vudu vallás eredetileg Beninből és Togóból származik, jelenleg 50 millió követője van világszerte, többek között a Karib-térségben, Brazíliában és az amerikai Louisiana államban. Togo papszövetségének elnöke szerint, amikor valamibe villám csap, az emberek biztonsága érdekében kötelességük azt megtisztítani.

Bár Togo hivatalosan szekuláris állam, a ceremónián jelen volt a nemzeti repülésügyi hatóság elnöke is. Latta Gnama elmondta, hogy mindenben segítették a papok munkáját, de a szükséges javításokat is elvégezték rajta, mielőtt újra felszállhatott.