Rendhagyó kéktúránk első napját javarészt Magyarország egyik legszebb kastélyának bejárásával töltöttük Keszthelyen. Másnap egy olyan természeti látványosságot kerestünk fel, ahol egyedül élvezhettük a különleges környezetet: az úrkúti őskarszt egy geológiai csoda.

Túránk második napján nehezen keltünk az előző napi hosszú és kimerítő nap után. Szerencsére vendéglátónk volt olyan kedves, hogy elfuvarozott minket a Sümeg szélén található kempingből a belvárosi buszmegállóba. Innen egy óra buszozás után értünk Úrkútra, ahol folytattuk rövid, de élményekben annál gazdagabb túranapunkat.

Nyugodt vasárnap reggel Úrkúton (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Az Országos Kéktúra Úrkúton átmenő szakaszát csak Városlődig kellett volna anno teljesítenünk, de egy hideg téli napon ránk sötétedett. Ezt a kimaradt hét kilométert ezért beleszőttük ebbe a hétvégébe.

A település nevét egy vízben gazdag kútról kapta, ami ritkaságnak számított a környéken. A hétvégi hőség folytatódott, így párában és melegben baktattunk fel az első megállónkhoz, amely a kéktúra mellett helyezkedik el, és bőven megér egy hosszabb kitérőt is.

Szép fények a karszt felé közeledve (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Úgy esett, hogy az úrkúti őskarsztot aznap délelőtt teljesen magunkban fedezhettük fel. Az itt található Csárda-hegyi tanösvény körbekalauzol a karszt legaljától a legtetejéig. A terület egyébként védettnek minősül, hossza nem több mint egy kilométer, és csak gyalogosan járható.

A kihelyezett táblák szerint a terület megtisztítását és a tanösvény kijelölését a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei végezték el. Az útvonal öt állomáson keresztül mutatja be a legfontosabb bányászattörténeti és geológiai látnivalókat. De miért is olyan érdekes ez a kicsi, 1951 óta természetvédelmi oltalom alá helyezett terület?

Információs táblák segítik a kis karszt felfedezését (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Juhász Zsuzsa

Először is, mert tényleg lenyűgözően szép sziklaformák és burjánzó növényzet veszi körül. A mélyén pár fokkal hűvösebb a levegő, és sok olyan növény található ott, amely ezt a klímát kedveli. Napjainkban egyre inkább belenyúlunk a természetbe, így minden olyan hely, ahol valamennyire ezt sikerül megállítani, rögtön üdítővé válik.

Ráadásul a Bakony lankáin elhelyezkedő őskarszt tényleg egy geológiai csodának számít, az itt található mangánérc kitermelése során ugyanis több millió éves őskarszt és magas sziklafalak kerültek elő. Az 1920-as években itt nyíló bánya mintegy harminc évig üzemelt, kézzel bányászták a mangánércet, így fokozatosan fedte fel magát a jurakori mészkőkarszt. Igaz, nem nagy a terület, de az atmoszférája mindenképp magával ragadó, természetrajongóknak pedig kötelező program a meglátogatása.

Az őskarsztot mindenképpen megéri körbesétálni (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha valaki alaposabban elmélyedne a kőzettani történelemben, érdemes a bemutató táblákat végigböngészni. Aki még inkább érdeklődik a téma iránt, az egy ötven oldalas kiadványt is vásárolhat

Fontos, hogy a lépcsők és a körbevezető ösvény esőben, rossz időben csúszóssá válhat, így megfelelő körültekintéssel fedezzük fel ezt a különleges világot ilyen időjárási viszonyok esetén. A karszt egyébként autóval is megközelíthető, a járművet a bejárata előtt lehet hagyni. A terület egész évben látogatható.

Csodás reggeli fények (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Az őskarszt felfedezése után már nem volt más dolgunk, mint legyűrni azt a pár kilométernyi távot, amely a kéktúránkból előzőleg kimaradt. Az erdő ugyan ilyenkor is csodás, de most is megállapítottuk, hogy a hőségben való túrázás nem a mi műfajunk.

Városlődöt a Sobri Jóska Emlékpark mellett közelítettük meg, itt pedig beleütköztünk egy fába, amelyen rengeteg cipő lóg. Alatta egy táblát is elhelyeztek magyarázatként: „Régi legenda szerint a Csalános-völgyben a megfáradt vándor, a megfáradt lábbelijét e fán pihentetve, másoknak jelzésül és iránymutatásul szolgálva, emléket állíthat saját Kék túra teljesítményének". Szóval, ha erre téved valaki a kéktúra teljesítése közben, egy elnyűtt cipőt érdemes bekészíteni - már ha ez számára fontos.

A kéktúra cipőfájaForrás: Pénzes Gyöngyvér

A préri közepén elhelyezkedő vonatállomáson rájöttünk, hogy a vonatot épp lekéstük, így loholtunk a buszmegállóba, ami majdnem másfél kilométerrel arrébb van. Ráadásul figyelni kell, mert több is van belőle: az egyik a gyorsforgalmi út mellett, a másik a faluban található. A hazaúton kissé próbára tett minket, hogy a légkondit összevissza használták, de kellemesen elfáradva és élményekkel gazdagon tértünk haza.