Minden évben rengeteg turista keresi fel az indiai Agra mellett található Tádzs Mahalt, azonban kevesen tudják, hogy van egy másolata Kolumbiában is, mégpedig egy bizarr parkban.

A Jaime Duque Park a Bogotától félórányira lévő Tocancipában található, ahol többek között az indiai Tádzs Mahal másolatát is meg lehet tekinteni. A parkot 1983-ban alapította egy volt pilóta, akinek az volt a célja, hogy a kolumbiaiak elé hozza a világ nevezetességeit. Látható itt többek között a moszkvai Vörös tér, Zeusz temploma vagy a rodoszi Kolosszus másolata is. Az egyik legérdekesebb épület mégis a Tádzs Mahal, amelynek eredetijét Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére.

Az alábbi képre kattintva megnézheti a Tádzs Mahal kolumbiai verzióját, alatta pedig az eredetiről nézhet galériát, amelyet nemrég nyitottak újra.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Juancho Torres

És az eredeti épület (a képre kattintva galéria nyílik):

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Money Sharma

Indiában egyébként van egy másik épület is, amely rendkívüli módon hasonlít a Tádzs Mahalra. Ez a Bibi Ka Maqbara (jelentése: a hölgy sírja), amely a Mahárástra államban lévő Aurangabadban épült fel 1651 és 1661 között. A hasonlóság nem véletlen, hiszen a mauzóleumot Sáh Dzsahán unokája, Azám Sáh herceg építtette elhunyt édesanyja emlékére, és mintául a Tádzs Mahalt választotta. Neki azonban messze nem volt annyi pénze rá, mint nagyapjának, így kevesebb a márvány benne, kupolája és minaretjei is kisebbek.

Kattintson a képre, és nézze meg kívül-belül a Bibi Ka Maqbarát!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/robertharding/Robert Harding Productions