Mindeddig sikerült megmenteni az erdőtüzektől a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban álló híres mamutfenyőcsoportot, a Négy testőrt.

A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt a hónap elején villámlások indították el, és az elmúlt napokban több mint 96 négyzetkilométernyire elterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán. A nemzeti park óriáserdejébe (Giant Forest) vezető utak két-két oldalán álló hatalmas fákat sikerült megóvni a tűztől azáltal, hogy eltávolították a közelükben lévő növényzetet és tűzálló anyaggal borították be a törzsüket - közölte a tűzoltócsapat.

Védőburkolatok a Négy testőrnélForrás: AFP/Handout

A tűzoltóság szóvivője, Mark Garrett szerint a különleges mamutfenyőket, az idős példányokat - mint amilyen a Négy testőr vagy a Sherman tábornok fája - , nem érte sérülés. A Sherman tábornok fája 83 méter magas, a bejárattól mintegy 4 kilométerre északkeletre áll.

Védőburkolat a 83 méter magas Sherman tábornok fájánForrás: AFP/Handout

A KNP Complex egyike annak a 13 erdőtűznek, amely jelenleg Kaliforniában ég. Az államban nyár végén és ősszel van az erdőtüzek csúcsszezonja. A lángok leküzdését hátráltatja az elmúlt napok száraz és szeles időjárása.