London keleti szélén, a Temze folyó partján van egy kétszintes épület, amely a maga nemében egyedülálló. A Crossness Szivattyútelep nemcsak az első ilyen létesítmény volt a világon, de valószínűleg a legszebb is.

A viktoriánus kori épületet a szükség hozta létre. A 19. század közepére ugyanis komoly gondot okozott, hogy a rohamosan növekvő London szennyvizét tisztítás nélkül a Temzébe vezették. Nem csak az volt a baj, hogy bűzt árasztott, és kihalt az élővilága, de járványokhoz is vezetett.

Sir Joseph Bazalgette, aki akkoriban a város munkatanácsának főmérnöke volt, azt találta ki, hogy olyan messzire vezeti a szennyvizet a várostól, amennyire a csak lehet. Ezért kiépített egy csatornarendszert, amely a folyóval párhozamosan futott. A legtöbb részen a gravitáció megtette a dolgát, de néhol szivattyútelepeket kellett építeni a szennyvíz átemelésére, amely végül jóval messzebb, de továbbra is kezeletlenül ömlött bele a Temzébe apálykor.

Az egyik ilyen állomás volt az 1865-ben átadott Crossness Szivattyútelep, amely a normann katedrálisok mintájára épült. Az épület kívülről némileg visszafogottabb, belülről azonban lenyűgöző díszítéseket alkalmaztak az építők. A telep működése az 1950-es években állt le, a szétszerelése sokba került volna, így sokáig érintetlenül porosodott. Később azonban elkezdték felújítani, 2015 óta pedig turistalátványosság – írja az Amusing Planet.

Nézzen képeket az elképesztő díszítésű szivattyútelepről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Facebook/The Crossness Engines Trust