Van az Atlanti-óceán közepén egy kis sziget, amely máig Covid-mentesnek mondható. Jelenleg azonban még a korábbinál is jóval körülményesebb eljutni oda, pedig meseszép.

Szent Ilona a világ egyik legeldugottabb szigete. Angola partjaitól 1868 kilométerre található, az Egyesült Királyság tengeren túli területének egyik adminisztratív része. A mindössze 16 x 8 kilométeres szigetet 1502. május 21-én fedezte fel João da Nova portugál hajós. 1645-ben a hollandok hoztak létre települést Szent Ilonán, 1651-ben viszont a sziget ellenőrzését a Brit Kelet-indiai Társaság vette át. A sziget első állandó települése Jamestown lett, amelyet Jakab yorki hercegről (angolul James), a későbbi II. Jakab királyról neveztek el.

Szent Ilona arról a legismertebb, hogy a brit kormány ezt a szigetet választotta Napóleon száműzetésének helyszínéül. A volt császár 1815 októberében érkezett meg, és itt halt meg 1821 májusában.

Az alábbi képre kattintva galériát nézhet a lenyűgöző szigetről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Flickr/David Stanley

Manapság viszont azzal került a hírekbe a sziget, hogy azon kevés helyek egyike a világon, amely eddig megúszta koronavírus-járványt. Az ott élő 4500 lakos 97 százaléka be van oltva, és nem kell maszkot viselniük vagy távolságot tartaniuk egymástól. A beutazókra azonban szigorú előírások vonatkoznak. A belépés előtt 72 óránál nem régebbi negatív teszttel kell rendelkezniük, aztán a repülőtéren egy gyorsteszt vár rájuk, majd 10 napra karanténba kell vonulniuk, a végén pedig még egy teszten átesniük – írja a News.com.au.

A Covid szele

2020 márciusában ugyan volt egy gyanús eset, de akkor még nem volt a szigeten tesztelési lehetőség. Az önkéntes karanténba vonuló személy tesztje később negatív lett. Idén márciusban enyhe tünetekkel érkezett egy utas repülővel, de karanténba ment, három nappal később pedig negatív lett a tesztje. Ugyancsak idén márciusban a parttól nem messze egy halászhajóról jelentettek Covid-fertőzést.

A szigetre már a pandémia előtt is viszonylag nehéz volt eljutni, noha történelmi emlékei, érintetlen természeti környezete és remek klímája (egész évben 20-27 fok van) ideális úti céllá teszik. Évszázadokig csak hajóval lehetett megközelíteni, az út öt napig tartott oda a dél-afrikai Fokvárosból. Repülőterét csak 2016-ban adták át, a kereskedelmi légi forgalom pedig egy évre rá indult be. Fokvárosból és Johannesburgból lehetett oda repülni, amíg a Dél-Afrikát sújtó járvány miatt fel nem függesztették a járatokat. Most csak charterjáratok repülnek oda, amelyeket a Titan Airways üzemel.