Jövőre ismét lehet látogatni a thaiföldi Maya-öblöt, amely egy Leonardo DiCaprio főszereplésével készült hollywoodi kalandfilmből vált világhírűvé. A strandot három és fél éve zárták le, hogy a turistaáradat által tönkretett élővilága regenerálódhasson.

A Phi Phi-sziget déli részén fekvő, sokáig felfedezetlen strandról 2018 júniusában tiltották ki a turistákat, majd többször is meghosszabbították a látogatási tilalmat. Úgy tűnik, a víz ökoszisztémája kezd helyreállni, a hatóságok ugyanis 2022 januárjától ismét lehetővé teszik a belépést, a korábbinál szigorúbb feltételek mellett.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg, milyen volt a tilalom előtt a strand!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/hemis.fr/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand

Az újranyitás után a motorcsónakok már nem mehetnek be az öbölbe, hanem a sziget másik oldalán teszik majd le a turistákat - írja a Sun. Egyszerre csak nyolc csónak köthet ki, a látogatók pedig legfeljebb egy órát tölthetnek ott délelőtt 10-től délután 4-ig. Ez azt jelenti, hogy naponta 2 ezernél kevesebb turista teheti a lábát a szigetre.

A tilalom előtt naponta 5 ezren érkeztek csónakokon Phi Phi idilli partszakaszára az olyan nagy üdülőhelyekről, mint Krabi vagy Phuket. A Maya-öböl sorsa az után pecsételődött meg, hogy 2000-ben bemutatták a Magyarországon A part címmel vetített filmet Leonardo DiCaprio főszereplésével. A fiatal hátizsákos turisták kolóniájának életét bemutató alkotás nyomában turistaözön indult a híressé vált strandra, veszélyeztetve a tenger élővilágát.